03 maart 2023

Jos Leenders: opnieuw verkiesbaar voor het Waterschap Aa en Maas

Goeiendag, ik ben Jos Leenders, 54 oud en sinds 2019 lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap Aa en Maas. Ik vind het van belang dat er goed en betrouwbaar beleid gemaakt wordt waar door innovatief te denken de kosten beheersbaar blijven en de taken op een goed niveau worden uitgevoerd met behoud van duurzaamheid. Tevens vind ik het van grote waarde dat we in de fractie en het AB de kracht van iedereen maximaal tot zijn recht laten komen en er een echt gedragen besluit van maken. In het dagelijks leven ben ik naast bestuurder ook adviseur bij Agrifirm voor akkerbouw teelten en heb ik hiernaast ook nog een varkens- en akkerbouwbedrijf samen met mijn broer. Wij telen daar diverse gewassen en maken daar gebruik van diverse teeltmethoden. Ik zet me graag in voor het Waterschap omdat ik het belangrijk vind dat daar voldoende agrarische kennis aanwezig is en omdat ik graag mijn technische kennis inzet om problemen mee op te lossen. Veel innovatieve ideeën zie je zowel in de landbouw als ook in het Waterschap terug en vaak zijn daar ook nog slimme win-win combinaties te maken. Ook houd ik van duidelijkheid en zie ik dat weer graag terug in de communicatie van het Waterschap. Dit is weer de basis om als bestuur vertrouwen te krijgen van alle betrokkenen. Mijn stelling is dan ook: je kunt niet een dag zonder het Waterschap!

Jos, waarom ben je weer kandidaat?
"Ik heb in de vier jaar dat ik dit nu doe voor mijn gevoel bij kunnen dragen aan het beter maken van besluiten die we als Waterschap hebben genomen. We zijn na het stuk over hergebruik van het persriool anders tegen de oude leidingen die in de grond zitten aan gaan kijken. Tevens willen we gezuiverd rioolwater meer en meer gaan hergebruiken voor de industrie en het openbaar groen in de dorpen en steden. Het CDA heeft bovendien sterk op de financiën gestuurd zodat we kerntaken bleven uitvoeren en de lasten zeer gelijkmatig (ongeveer 3% per jaar) hebben kunnen laten stijgen. Door slim te investeren in zonnepanelen hebben we een belangrijke slag gemaakt in de zelfvoorziening van het Waterschap op het gebied van energie."

Wat zijn de komende jaren de belangrijkste thema’s wat jou betreft?
"Waterveiligheid voor wat betreft de maaskeringen. De opslag van water in de ondergrond op de hoger gelegen delen van ons gebied om verdroging te beperken. Het hergebruik van gezuiverd rioolwater benutten voor openbaar groen en industrie. Focussen op de kerntaken en hierdoor de kosten in de hand houden."

Veel Astenaren geven aan dat ze soms nauwelijks weten wat het Waterschap zoal doet. Waarom is het Waterschap zo belangrijk voor onze gemeente?
"Je hebt iedere dag te maken met het Waterschap want wij zuiveren het rioolwater. Waterschap Aa en Maas doet dit als beste van alle waterschappen en ook nog tegen bijna de goedkoopste kosten.Tevens willen we beter kunnen sturen op water vast houden en slim afvoeren of ondergronds bergen bij een normale situatie". 

Stem 15 maart CDA!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.