15 december 2023

Meer aandacht preventie gehoorbescherming nodig in Asten

Steeds meer Nederlanders, en dus ook inwoners van Asten, hebben te maken met tinnitus, voortdurende oorsuizingen of een andere vorm van (blijvende) gehoorschade. Dit wordt veelal veroorzaakt door luide muziek. Het CDA in Asten wil dat burgemeester en wethouders aandacht gaan vragen voor dit onderwerp bij festivalorganisatoren en hierover in gesprek gaat met lokale horecaondernemers. De fractie heeft hiervoor gezamenlijk met andere partijen een motie ingediend bij de raadsvergadering van 12 december jl. De motie werd met unanieme steun aangenomen. 

Cijfers
Naar schatting van deskundigen gaat het om ongeveer twee miljoen Nederlanders die nu met tinnitus of een andere vorm van gehoorschade te maken hebben . Tinnitus of gehoorschade is in de meeste gevallen een ongeneeslijke aandoening. Cijfers laten zien dat vooral jongeren steeds vaker te maken hebben met de gevolgen van blijvende geschoorschade of tinnitus. Dit kan vaak leiden tot ergere problemen zoals stress of andere gezondheidsklachten. Volgens de Gezondheidsraad loopt meer dan de helft van de twaalf- tot en met achttienjarigen op dit moment risico loopt op permanente gehoorschade door harde muziek tijdens uitgaan of door veelvuldig gebruik van muziekspelers. Artsen, audiologen en audiciens zien dat het aantal personen (met name jongeren) met gehoorproblemen toeneemt . Ook door lokale audiciens wordt dit beeld bevestigd. 

Gesprek op gang
Reden voor actie dus volgens de coalitiepartijen. Gemeenteraadslid Daniël van Schijndel: “We willen vooral een gesprek hierover op gang te brengen. Cijfers laten luid en duidelijk zien dat dit een van de grotere gezondheidsvraagstukken is die de komende jaren in onze samenleving gaat spelen. Eenieder die te maken heeft met tinnitus weet ook: er is geen remedie. Mensen nemen ook zelf maatregelen en schaffen steeds vaker gehoorbescherming aan. Bijvoorbeeld oordoppen op maat om mee te nemen naar een concert of festival. Dat is prima en dat moeten we vooral verder stimuleren, maar tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat dat de omgekeerde wereld is. Het beste, wat ook wordt geadviseerd door specialisten en het RIVM , is natuurlijk: de geluidsknop zachter draaien. We willen echter niet met vingers gaan wijzen of meteen harde maatregelen nemen, maar vooral uitspreken dat het college dit onderwerp gaat aansnijden op overlegtafels en dat ze organisatoren van evenementen in Asten gaan wijzen op hun verantwoordelijkheid”. 

Actualiteit
Het thema speelt ook in de landelijke actualiteit. Recent wist demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten Ooijen (CU) een succes te boeken  doordat horecaondernemers zich eindelijk na jarenlang geaarzeld te hebben aansloten bij een landelijk convenant over dit onderwerp. Een mooie gelegenheid om nu ook lokaal actie te ondernemen, aldus Van Schijndel: “Het moment is nu. Laten we ervoor zorgen dat jongeren, iedereen, kan blijven genieten van een feestje met muziek, maar zonder daarbij permanente gezondheidsschade op te lopen”. 

De motie is hier te lezen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.