05 november 2018

Met vertrouwen richting een duurzaam en vitaal Asten - begroting 2019

De begrotingsbehandeling is onze Prinsjesdag. Het is de belangrijkste raadsvergadering van het jaar. Dit jaar is de begroting zo mogelijk nog interessanter, omdat het de eerste begroting is in deze raadsperiode. Opgaven uit de toekomstvisie en het coalitieakkoord krijgen met dit document een financiële vertaling. De begroting 2019 van de gemeente Asten toont onmiskenbaar ambitie, is reëel, maar kent ook grote uitdagingen:

  • Ambitie: er wordt geïnvesteerd in primaire taken als veiligheid én in voorzieningen die beeldbepalend zijn voor de komende decennia: een gemeenschapshuis voor Asten, nieuwe en gerenoveerde basisscholen, pleinen en parken als het Vorstermansplein, het Processiepark, het Evenemententerrein en mogelijk het Burgemeester Ploegmakerspark.
  • Reëel: aannames, zoals compensatie voor het verdeelmodel Wmo en Jeugd of het SHP, zijn voor de komende jaren aangepast of worden met concrete bedragen en vervolgstappen omschreven.
  • Uitdagingen: het feit dat de meerjarenbegroting enkel, en nog maar net, sluitend is in 2019 en het tekort daarna snel oploopt tot bijna één miljoen Euro in 2022, dat is niet bepaald een rooskleurig beeld. In tijden van economische voorspoed verwachten we geen negatief resultaat uit circulaires van het Rijk, maar als het Rijk niet uitgeeft, dan heeft dan nadelige gevolgen voor de uitkering uit het Gemeentefonds. Dat effect zien we meerjarig duidelijk terug. Ombuigingen zijn nodig om het huishoudboekje op orde te houden. Tegelijkertijd zien we wel een structureel gezonde gemeente. Jaren van solide financieel beleid heeft geresulteerd in een gemeente met relatief veel eigen vermogen. Er zijn zelfs geen kortlopende schulden. Het hoge weerstandsratio laat zien, dat de aanwezige risico’s opgevangen kunnen worden.

Wilt u onze complete bijdrage lezen? Klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.