28 februari 2022

Opinie: Sport in Asten op de kaart

Als er iets is dat de Coronacrisis wel heeft bewezen dan is dat het grote belang van sport en een gezondheid. Iedereen herinnert zich nog wel de beelden van de lege sportparken in Asten, Heusden en Ommel de afgelopen twee jaar. Bij iedere besmettingsgolf waren verenigingen en sportorganisaties veelal de dupe en moesten zij een periode dicht vanwege het hoge aantal besmettingen. We hebben en hadden begrip voor deze maatregelen, maar in de toekomst mag het wat ons betreft echt anders. Sport is en blijft essentieel. Een stimulans aan de volksgezondheid geef je ook door sporten mogelijk te maken. Voor alle leeftijden, doelgroepen en vooral ook voor de cohesie van onze samenleving.

Lager pitje
Het moet gezegd worden: sport was jarenlang op het gemeentehuis een ondergesneeuwd onderwerp. Het kreeg niet veel aandacht en budget. Hier is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Mede door de komst van de Sportraad en het gesloten Sportakkoord waar veel verenigingen én de gemeente hun handtekening onder hebben gezet zien we een merkbare kentering. Niet alleen maakte het extra budgetten vrij (afkomstig uit Den Haag) maar ook is er nu een Sportraad. Dit samenwerkingsverband van meerdere sportverenigingen en organisaties komtregelmatig bij elkaar om de krachten te bundelen, en daar denkt de gemeente actief bij mee.

Kansen
Tegelijkertijd zien wij veel kansen voor de sport in ons dorp. Meer uren voor de  ambtenaar die  als vast aanspreekpunt voor (sport)verenigingen dient, actief meewerken aan onderzoeken naar verduurzaming van accommodaties en het opstellen van  een overkoepelende visie op vrijwilligersbeleid. We zien dat verenigingen steeds vaker moeite hebben met het aantrekken van voldoende vrijwilligers om de sportclub draaiende te houden. Het is logisch dat de gemeente verenigingen aanspoort om zelf ook op dit vlak acties te ondernemen, maar de gemeente kan wel ondersteuning bieden waar nodig. Ook moeten we zorgen dat kinderen al op jonge leeftijd blijvend worden gestimuleerd om te gaan sporten. Want  jong geleerd is oud gedaan.

Coalitieakkoord
Met de ondertekening van het Sportakkoord is in 2020 een belangrijke stap gezet om sport hoger op de agenda te krijgen in Asten. Maar het mag niet alleen bij een papieren werkelijkheid blijven. In het akkoord staan heldere doelen die haalbaar zijn mits wij er met zijn allen  de schouders onder zetten. Als leden van de Sportraad en actieve politici zullen wij dan hier ook op toezien. Sterker nog, sport moet wat ons betreft in een toekomstig coalitieakkoord verankerd worden. Niet alles zal mogelijk zijn, dat beseffen wij ook, maar Asten verdient dat sport een prominentere plek krijgt. Er zijn veel doelen op tal van vlakken: woningbouw, ouderen, veiligheid. En  sport hoort daar zeker bij.  

Daniël van Schijndel is gemeenteraadslid (CDA) en voorzitter van SV ONDO, Gijs de Jong is commissielid Burgers (Samen voor Asten).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.