21 november 2017

Toekomstig basisonderwijs in Asten

Op de achtergrond gaat het al enkele jaren over de toekomst van het primair onderwijs in onze gemeente. De huidige schoolgebouwen zijn bijna, ver of heel ver over de gebruikstermijn heen. In de toekomstvisie van de gemeente Asten hebben wij opgenomen, dat wij jongere generaties in Asten willen behouden .Wil je aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen, maar ook je verantwoordelijkheid als lokale overheid nemen voor goed onderwijs, dan wordt geïnvesteerd in kwalitatief goede scholen, die geschikt zijn voor de huidige en toekomstige vormen van onderwijs. Als CDA-fractie zijn wij dan ook verheugd, dat er na enig tijd een voorstel ligt.De omvang van de veranderingen verrast ongetwijfeld de meeste mensen. Vijf scholen sluiten, twee nieuwe bouwen en andere locaties renoveren. Asten leeft met 7 basisscholen in de kern Asten op te grote voet. Dit is of wordt onbetaalbaar. Het mag en kan niet zo zijn, dat op termijn onderwijsgeld naar het gebouw gaat in plaats van de kinderen. En meer positief omschreven: dit plan biedt een impuls aan het basisonderwijs in Asten en Ommel.

In het recente verleden zijn onderwijs gerelateerde onderwerpen niet of moeizaam tot stand gekomen. Nu is er durf en inzicht getoond door schoolbesturen van Prodas en Platoo en de gemeente Asten. Dat is ook nodig bij een dergelijk omvangrijk besluit: voor kinderen en ouders, docenten en de Astenaren in het algemeen. Want ook financieel vraagt dit het nodige: een investering van ruim 8 miljoen Euro is uitzonderlijk voor een gemeente met de omvang van Asten. Het feit dat de schoolbesturen veel zeggenschap hebben gekregen bij de totstandkoming van dit plan, past in onze optiek bij de wijze waarop de gemeente dient te opereren.

Zijn er dan geen minpunten in dit voorstel? Jawel:

  • De locatie voor basisschool het Varendonck roept vragen op. Een basisschool situeren aan een drukke weg met woonwerkverkeer en schoolgaande jeugd naar de middelbare school ligt niet voor de hand. De locatie ligt ook behoorlijk aan de rand van Asten. Wij zagen liever een school meer centraal gesitueerd, bijvoorbeeld op de locatie van waar nu de Horizon is gehuisvest. Over andere locaties hebben wij weinig opmerkingen, omdat die in goed onderling overleg met schoolbesturen tot stand zijn gekomen. Zo krijgt het openbaar onderwijs een locatie in een nieuwe, jonge, groeiende wijk. Zoals veertig jaar geleden de Horizon ook aan de rand van een nieuwe wijk werd gebouwd;
  • De loopafstand naar scholen neemt logischerwijs toe, als het aantal scholen daalt. Er komen verschillende vormen van onderwijs. Er valt wat te kiezen voor ouders, maar dat kan wel betekenen dat de reisafstand groter is en het aantal verkeersbewegingen als gevolg daarvan ook;
  • Bij de bouw van basisscholen moet enigszins met een glazen bol worden gewerkt. Prognoses maken voor de komende veertig jaar is geen sinecure. Pronexsus is een gerenommeerde bureau als het gaat om het maken van prognoses, maar ontwikkelingen zijn niet geheel te duiden. Zie de ontwikkeling in Heusden, waar het aantal leerlingen sneller is gedaald dan verwacht. Vanuit insprekers tijdens de commissie is hier ook aandacht voor gevraagd.

Een belangrijk en omvangrijk voorstel, dat vrijwel alle basisscholen in de kern Asten raakt, dat kan rekenen op lovende en kritische reacties. Wat voor ons voorop staat, dat is dat schoolbesturen en gemeente samen tot een plan zijn gekomen. Alle partijen hebben bij dit voorstel iets te winnen en hebben ongetwijfeld moeilijke keuzes moeten maken (het sluiten van scholen, etc). De discussie over het sluiten van scholen of het bouwen van nieuwe scholen loopt al vele jaren. Nu ligt er de kans om het basisonderwijs in Asten te stimuleren, betaalbaar te houden, toekomstgericht te maken.

Als CDA-fractie zijn wij in beginsel positief over dit voorstel. Bij dit voorstel wordt niet gegaan over 1 nacht ijs. Er is lang over gesproken. Tijdens de commissievergadering werd duidelijk, dat een groep ouders om uitstel vraagt omdat er twijfels zijn over de onderbouwing. Zijn er ook risico's: ja, dus. Maar bij dit voorstel hebben wij als CDA-fractie het gevoel, dat in onderling overleg tot een zo optimaal mogelijke uitkomst is gekomen voor de gehele gemeenschap, Platoo, Prodas en de gemeente. De vernieuwing van onderwijshuisvesting staat al lang op de politieke agenda, het staat in de toekomstvisie Asten 2030 en met een besluit in januari wordt het ook werkelijkheid.

Tot slot. Uiteindelijk volgt na het vaststellen van het onderwerp, het strategisch huisvestingsplan (SHP) voor het primair onderwijs, de uitwerking per school. Dan gaat het om het beschikbaar stellen van kredieten, dus het is een eerste abstracte stap in de toekomst van het primair onderwijs, dat de komende jaren (tot 2023) verder vorm moet gaan krijgen.

Reageren? neem gerust contact met ons op

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.