07 november 2017

Zorgen over de zorg, niet over de toekomst

Waar stond het CDA Asten bij de begrotingsbehandeling 2018 bij stil? 

  • Zorg: de gemeente Asten geeft jaarlijks € 700.000 meer uit aan zorg, dan dat er binnenkomt. Het CDA wil dat kwetsbare mensen de benodigde zorg krijgen, maar tegelijkertijd ligt er de taak om de kosten te beheersen. Daarom willen wij dat de gemeente intensiever samenwerkt met huisartsen, verenigingen, scholen en ouders om zware zorg te voorkomen. Daarnaast moet er een onafhankelijke commissie komen – een rekenkamercommissie – die onderzoekt hoe de gemeente Asten de nieuwe zorgtaken de eerste jaren heeft uitgevoerd en ons adviseert over verbeteringen.

  • Scholen: in samenwerking met schoolbesturen heeft de gemeente een plan opgesteld voor minder en nieuwe basisscholen. De huidige gebouwen zijn ver over de leeftijdsgrens heen en in de meeste gevallen daalt het aantal leerlingen per school. Als CDA zijn wij voorstander van deze ontwikkeling, omdat schoolbesturen aangeven, dat ze met deze ontwikkelingen voor een lange periode goed onderwijs kunnen bieden. Liever geld naar onderwijs, dan naar reparaties aan oude panden.

  • Gemeenschapshuis: op korte termijn valt er een besluit over een nieuw gemeenschapshuis. Als CDA streven we naar een huis voor de gemeenschap, dus met draagvlak onder gebruikers / verenigingen. Daarnaast moet het geheel betaalbaar zijn, want op een failliet gemeenschapshuis zit niemand te wachten. Waar dat gemeenschapshuis ook komt te staan, voor ons is duidelijk dat er de komende jaren een nieuw gemeenschapshuis moet komen, waar onze inwoners 40 jaar mee vooruit kunnen.

  • Buitengebied: Asten beschikt over een groot en aantrekkelijk buitengebied. Een plek voor ondernemerschap, om te wonen, voor recreatie en toerisme. Het CDA pleit voor een combinatie van die activiteiten, maar in de praktijk levert dat soms spanningen op. Juist bij spanningen is het van belang om met elkaar om tafel te blijven zitten en tot oplossingen te komen. Er is nog genoeg te bespreken: dierenwelzijn, energie, duurzaamheid, klimaat, werkgelegenheid, bereikbaarheid, veiligheid en vrijkomende gebouwen.

  • Verkeersveiligheid: het CDA pleit vaak voor verkeersveiligheid. En met succes! De komende periode gaat de schop de grond in bij de renovatie van de Wolfsberg en Emmastraat, de omgeving van de Palmstraat, er komt een rotonde op de Heesakkerweg bij de Beatrixlaan, natuurlijk het fietspad langs de Meijelseweg, een parkeervoorziening bij het voetbalveld en het museum in Asten, de herinrichting van de Prins Bernardstraat, het verbreden van het fietspad op de Dijkstraat, een rotonde bij de Molenstraat-Schoolstraat, het fietspad op de Kranenvenweg en langs de Oostappensedijk en verkeersplateau’s op Voorste Heusden. 

We zetten de komende jaren een belangrijke stap om de leefbaarheid in onze gemeente decennialang te garanderen. Interesse om hierover mee te denken? Neem dan contact met ons op. klik hier!

Fractie CDA Asten-Heusden-Ommel,

John Bankers
Jos Leenders
Susanne de Groot
Daniel van Schijndel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.