
Openbare orde en Veiligheid.
Een veiliger Eindhoven. We pakken criminaliteit en ondermijning aan, versterken de buurtpreventie en zorgen voor een betere samenwerking tussen politie, gemeente en inwoners. Bekijk onze plannen.
Een veilige stad is de basis om fijn te kunnen wonen, werken en leven. Maar Eindhoven staat al jaren in de top 5 van meest onveilige gemeenten, onder andere door het hoge aantal misdrijven. Dat moet en kan anders. Het CDA Eindhoven maakt van veiligheid een topprioriteit. Een stad moet niet alleen veilig zijn, maar ook veilig voelen.
Daarom kiezen we voor een daadkrachtige aanpak met een goede balans tussen preventie en repressie: voorkomen waar het kan en hard ingrijpen als het moet. We zetten extra in op de bestrijding van ondermijning en georganiseerde misdaad, zorgen voor meer politie en boa’s in de wijken en versterken de samenwerking tussen verschillende instanties. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin het veiligheidsdomein, het sociale domein en het ruimtelijke domein binnen de gemeente veel intensiever samenwerken. Geen woorden, maar daden.
Onze standpunten.
Aanpak van ondermijning en georganiseerde misdaad
De georganiseerde misdaad heeft te veel invloed in onze stad. De vermenging van de onder- en bovenwereld (‘ondermijning’) bedreigt onze veiligheid en ondermijnt onze rechtstaat. Daarom pakken we criminelen keihard aan:
- Het Bestuurlijke Interventie Team Eindhoven (BITE) wordt fulltime ingezet in plaats van slechts één keer per maand. Dit team, bestaande uit de gemeente, politie, belastingdienst en andere partners, werkt samen om ondermijningszaken, criminaliteit en woonoverlast aan te pakken.
- Crimineel geld dat justitie in beslag neemt, moet terugvloeien naar de wijken. Dit geld kan worden geïnvesteerd in buurthuizen, groenvoorzieningen, speel- en sportplekken. Waar dit wettelijk niet mogelijk blijkt, voeren we een lobby bij het Rijk om dit te veranderen.
- Meer inzet op het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen en drugslabs, die een groot gevaar vormen voor omwonenden. Daarom stellen we extra opsporingsambtenaren aan die zich hier volledig op richten.
- Verhoogde controle op spookwoningen en louche panden op bedrijventerreinen. Zeker in grote woontorens kunnen zware criminelen onder de radar blijven. We stellen toezichthouders aan en maken een plan van aanpak.
Meer politie en betere samenwerking
Meer politie op straat is essentieel voor de veiligheid in onze stad. Wij eisen van Den Haag dat Eindhoven de wettelijke norm krijgt van 1 wijkagent per 5000 inwoners. Daarnaast voeren we structurele verbeteringen door:
- Elke buurt krijgt een vaste veiligheidsaanpak, waarin politie, handhaving, buurtpreventie en gemeente samenwerken aan een buurtveiligheidsagenda.
- Betere informatiedeling tussen politie, gemeente, WIJeindhoven en woningcorporaties. Binnen een jaar worden hiervoor convenanten getekend, zodat informatie sneller en beter gedeeld kan worden.
- Minimaal 25 extra toezichthouders om buurten zichtbaar veiliger te maken. Handhavers richten zich op straatoverlast, daar waar de politie te weinig capaciteit heeft.
- Wijkagenten blijven langer in dezelfde wijk. Dit zorgt voor betere binding met bewoners en diepere kennis van de problematiek.
Boa’s: van parkeercontrole naar echte handhaving
Boa’s zijn de ogen en oren van de stad, maar hun focus ligt te veel op parkeercontroles. Wij willen dat boa’s zich vooral bezighouden met leefbaarheid en veiligheid:
- De focus verschuift van betaald parkeren naar leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken. Parkeercontroles worden overgenomen door scanauto’s.
- Boa’s worden 24 uur per dag ingezet, ook ’s nachts. Op dit moment stopt hun werk om 23:00 uur, wat onacceptabel is.
- Jeugdboa’s worden fors uitgebreid. De huidige twee jeugdboa’s kunnen nooit de hele stad bedienen.
- Boa’s worden beter uitgerust met bodycams en handboeien en krijgen doorlopende training.
- Bewoners bepalen mede de prioriteiten voor boa’s in hun wijk. Zij weten immers het beste waar overlast speelt.
- Onderzoek naar inzet van militairen van de 13e Lichte Brigade uit Oirschot als flexibele boa’s, zoals dat in Limburg al gebeurt.
Gerichte acties tegen criminaliteit en overlast
We pakken specifieke overlast keihard aan:
- Keiharde aanpak van criminaliteit op de Kruisstraat, met een brede sociale en justitiële aanpak.
- Verplichte veiligheidsmaatregelen in parkeergarages om auto-inbraken tegen te gaan.
- Strikte handhaving op het lachgasverbod.
- Meer flitspalen en aanpassingen in de infrastructuur om te hard rijden en asociaal rijgedrag tegen te gaan.
- Uitbreiding van cameratoezicht op drukke en risicovolle plekken om criminaliteit te voorkomen en daders sneller op te sporen.
- Preventief fouilleren en tijdelijke extra politieposten in wijken met veel criminaliteit.
- Sterke ondersteuning van buurtpreventieteams, inclusief voldoende budget en vaste contactpersonen bij politie en handhaving.
Preventie: Jongeren en buurten centraal
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we in op jongerenwerk en buurtpreventie:
- Elke wijk krijgt minimaal één jongerenwerker. Wijken met veel jeugdproblemen krijgen meerdere jongerenwerkers.
- Project "Buurthelden" wordt verplicht voor scholen, zodat jongeren een betere band krijgen met politie en buurtpreventie.
- Ouders krijgen meer ondersteuning bij opvoeding door extra opvoedcoaches en gezinscoaches, zodat jongeren niet in de criminaliteit belanden.
- Veiligheid en sociale aanpak in probleemwijken gecombineerd. Criminaliteit en achterstanden gaan hand in hand. Daarom komen we per wijk met een gerichte aanpak.
Grip op demonstraties en evenementen
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar demonstraties moeten niet onbeperkt overlast veroorzaken:
- Demonstraties mogen voortaan alleen nog op het Stadhuisplein, het ‘Malieveld’ van Eindhoven.
- Demonstraties die op het laatste moment worden afgeblazen, kunnen leiden tot weigering van toekomstige demonstraties. Ook kunnen kosten verhaald worden op de organisatoren.
- Bij evenementen en voetbalwedstrijden wordt meer ingezet op stewards, beveiligers en boa’s, zodat de politie zich op de wijken kan richten.