Onze plannen

Huizen is een prachtig dorp om te wonen en werken. Dat willen we zo houden. Het CDA is de partij voor iedereen. Waar je maar woont in Huizen, jong of oud bent, rijk of arm: wij willen dat iedereen meetelt.
Wat vinden wij belangrijk:
- lasten die betaalbaar blijven voor alle inkomensgroepen
- een veilige leefomgeving
- goede voorzieningen
- een samenleving waarin iedereen meedoet én meetelt

Lokaal Betrokken
Lokaal betrokken, dat is wat wij als CDA Huizen zijn. Net als de buurtverenigingen, sportclubs, scholen, kerken, zorginstellingen en bedrijven in ons dorp die elke dag de samenleving van Huizen kleur geven.
Lokaal Betrokken
Het CDA en de vier pijlers
Het CDA is een brede volkspartij die gelooft in een samenleving waarbij mensen oog voor elkaar hebben en bijdragen aan elkaars welzijn. CDA Huizen wil aan dit uitgangspunt inhoud geven met dit verkiezingsprogramma. De verbinding met elkaar en de Huizer inwoners onderling zal gekoesterd en gestimuleerd worden. Natuurlijk bestaat onze Huizer samenleving uit individuen en deelgemeenschappen die allemaal hun eigen waarden en kenmerken hebben. Zij aan zij betekent niet dat iedereen hetzelfde moet denken, maar dat er respect is voor de ander en diens mening. De inspiratiebron voor het CDA vormt de christelijke traditie waaruit onze Nederlandse samenleving is voortgekomen. De waarden daarvan, die zichtbaar zijn in de daaruit voortvloeiende normen, proberen we te vertalen naar de samenleving van vandaag. Veel CDA’ers vinden hun inspiratiebron in hun geloof en in de Bijbelse verhalen. Maar er zijn ook veel CDA’ers die hun inspiratie vinden in de uitwerking van de normen en waarden in onze hedendaagse maatschappij, los van welke geloofsovertuiging dan ook. Samen vinden we elkaar in de volgende vier vanuit het Evangelie afgeleide pijlers die het uitgangspunt vormen voor het denken en doen van het CDA.
1. Gespreide verantwoordelijkheid
Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, kerken, moskeeën, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een unieke bijdrage aan de samenleving. Niet alles hoeft volgens regels en wetten te gebeuren. Mensen en bedrijven weten vaak zelf heel goed hoe dingen geregeld moeten worden.
2. Solidariteit
Het CDA zet in op de betrokkenheid van burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. Betrokkenheid tussen generaties, culturen, levensvisies, arm en rijk. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. De overheid zorgt voor de basis van sociale zekerheid: voor iedereen is er gezondheidszorg, onderwijs en inkomen. Het individu mag daarbij niet uit het oog worden verloren. Het CDA vindt onderlinge verbondenheid en solidariteit tussen mensen belangrijk
3. Publieke gerechtigheid
Het CDA staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van menselijke waardigheid. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn.
4. Rentmeesterschap
Vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur. We hebben de natuur en de cultuur geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd hier op aarde, ook op financieel gebied. Beheren en beheersen zijn met het oog op de toekomst niet voldoende. Om een betere samenleving achter te laten is visie, creativiteit en innovatie nodig.
Zorg en samenleving in Huizen
Iedereen doet er toe en samen komen we verder. Dat geldt voor alle fasen van het leven. Van het opgroeien tot het ouder worden staan we in verbinding met elkaar om er voor elkaar te zijn en te zorgen. Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. De gemeente biedt ondersteuning en waar nodig wordt extra zorg ingezet om problemen bij het volwassen worden op te lossen. We zien dat steeds minder mensen een beroep kunnen doen op traditionele netwerken van familie, vrienden of buurtgenoten. CDA Huizen vindt het belangrijk dat we met elkaar weer nieuwe verbanden leren ontwikkelen die aansluiten bij de huidige samenleving. In de samenleving zijn hier al een aantal voorbeelden van, bijvoorbeeld Buurtgezinnen en Buurten met Buren. De gemeente heeft hierin ook een taak en zorgt voor passende ondersteuning bij de huishouding voor inwoners die dit niet meer zelf kunnen en vervoer als dat zelfstandig niet meer mogelijk is.
Wanneer het vinden van een baan moeilijk wordt, biedt de gemeente ook daar een helpende hand. Dit geldt in het bijzonder voor inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben bij dagelijkse werkzaamheden. Zorg en ondersteuning worden gefinancierd binnen de daarvoor beschikbaar gestelde middelen van het Rijk. Bij budgettekorten zal nagegaan worden in hoeverre het mogelijk is om een eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage te vragen van onze inwoners. Sportverenigingen, scholen, buurtorganisaties, kerkelijke, culturele en maatschappelijke organisaties kunnen niet zonder vrijwilligers. Burgers die zich inzetten voor een ander zijn onmisbaar voor de samenleving. Wie vrijwilligerswerk doet, komt in contact met andere mensen. Het zorgt voor verbinding met mensen die je anders misschien wel nooit had ontmoet. Daardoor ontstaan sociale netwerken die van belang zijn voor een sterke samenleving. Het is een taak van de gemeente om de inzet van vrijwilligers te ondersteunen en te waarderen. Ook op scholen worden kinderen kennis en vaardigheden bijgebracht om te functioneren in onze samenleving. Leerkrachten weten goed wat kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Als CDA Huizen willen wij hen de ruimte en het vertrouwen geven om hier invulling aan te geven. We staan voor de uitdaging om dienstverlening te verlenen tegen lagere kosten. Ook vanuit financieel oogpunt is normaliseren het leidende principe geworden. Wat de inwoner zelf kan doen, organiseren en/of betalen gaat voor.
We staan voor de uitdaging om de dienstverlening tegen lagere kosten te organiseren en uit te voeren. Mede vanuit financieel oogpunt geldt daarbij als uitgangspunt dat wat de inwoner zelf kan doen, organiseren en betalen, vóór gaat.
Milieu en duurzaamheid in Huizen
Huizen heeft de ambitie in 2050 klimaatneutraal te zijn. Klimaatneutraliteit in 2050 is ook als de leidende opgave in het landelijke Klimaatakkoord opgenomen. 2050 klinkt ver weg en dat is het ook. CDA Huizen onderschrijft de urgentie van de klimaatproblematiek en wil voortvarend bijdragen aan oplossingen, zo snel als haalbaar. De regie hierin ligt met name bij de landelijke politiek, de gemeente speelt een belangrijke rol in de uitvoering. CDA Huizen wil dat de gemeente de inwoners helpt om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast, en ook om stappen te zetten die helpen bij energiebesparing en energietransitie.
Draagvlak en draagkracht op basis van betrouwbare informatie zijn voor CDA Huizen hét uitgangspunt voor de invulling van de gemeentelijke rol op de energietransitie.
De energietransitie is niet de enige verduurzamingsopgave. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds merkbaarder in de natuur en de bebouwde omgeving. Wateroverlast, droogte en hittestress zijn geen incidentele gebeurtenissen meer. Hierop voorbereid zijn vraagt om aanpassingen, ofwel klimaatadaptieve maatregelen. De afgelopen jaren zijn er door de gemeente al tal van maatregelen genomen, bijvoorbeeld de aanleg van extra waterbergingen onder rotondes en in het Stadspark. CDA Huizen wil dit beleid voortvarend en op innovatieve wijze voortzetten.
Nederland wil toe naar een volledig circulaire economie in 2050. Dat betekent dat grondstoffen zo lang als mogelijk meegaan in de gebruiksketen. Dit doel werkt onder andere door op de visie die gemeenten en GAD hebben ontwikkeld voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen/grondstoffen. Naast het scheiden van afvalstromen door inwoners hebben producenten een belangrijke verantwoordelijkheid in het beperken van de hoeveelheid afval en het mogelijk maken van hergebruik van grondstoffen.
Wonen en leven in Huizen
De vraag naar woonruimte neemt door de groei van de bevolking steeds meer toe. Het Gooi en de gemeente Huizen is daarnaast een gewilde plek om te wonen. De vraag naar woningen in ons dorp en de regio blijft daardoor groot. CDA Huizen wil zich nadrukkelijk inspannen om betaalbare (huur)woningen te bouwen voor jongeren en ouderen.
De vraag naar bedrijfsruimte zit voornamelijk in kleine opslag- en productieruimten waarin bedrijfsverzamelgebouwen voorzien. Gelet op ligging en de beschikbare ruimte is er in Huizen geen/weinig ruimte voor nieuwe grootschalige bedrijven met navenante productie- en opslagwensen.
Het benodigd aantal vierkante meters kantoorruimte neemt door de digitalisering steeds verder af. Het coronatijdperk heeft hier een versnelling in aangebracht. De transformatie van een aantal kantoorgebouwen naar woningen in de afgelopen jaren heeft dit zichtbaar gemaakt.
De vraag naar woonruimte blijft groot. Een gerichte strategie om de beschikbare ruimte optimaal te benutten is gewenst om verrommeling te voorkomen. CDA Huizen geeft daarom prioriteit aan:
- Het groen houden van buurten, zodat kinderen buiten kunnen spelen en extreme hitte tijdens warme dagen buiten de deur blijft.
- Wonen en werken zo dicht als mogelijk bij elkaar houden om reistijd te beperken.
- Aan de omvang van het huidige bedrijventerrein wordt niet getornd. Het behoud van werkgelegenheid in Huizen is belangrijk, daaronder wordt nadrukkelijk ook verstaan praktijkgerichte arbeid. Huizen is geen slaapstad!
Veilige leefomgeving in Huizen
CDA Huizen wil dat de gemeente Huizen er een extra wijkagent bij krijgt.
● CDA Huizen zet in op het terugdringen van overlast tijdens de jaarwisseling. Dit wordt vorm gegeven middels voorlichting op scholen en extra inzet van handhavingscapaciteit.
● Uitbreiding vuurwerkvrije zones bij alle winkelcentra, zorgcentra en rondom de Kinderboerderij.
● CDA Huizen wil dat de gemeente een centraal vuurwerkfeest organiseert langs de kust (bijvoorbeeld bij Nautisch Kwartier of Zomerkade).
● Tot en met 2022 is het BOA-team incidenteel uitgebreid met 2 fte. CDA Huizen wil voortzetting van deze uitbreiding ook ná 2022.
● Er komt camerabewaking op plaatsen waar veel fietsen gestald worden, zoals zwembad Sijsjesberg, het busstation, het centrumgebied in het oude dorp en het winkelcentrum Oostermeent.
● CDA Huizen maakt zich sterk voor het behoud en een volwaardige inzet van de vrijwillige brandweer.
Een financieel gezond Huizen
De inkomsten en uitgaven van de gemeente Huizen bedragen jaarlijks ongeveer € 108 miljoen. De inkomsten van de gemeente komen voor ca. 70 procent van het Rijk en voor 30 procent uit andere inkomsten, zoals OZB (5%), huren en pachten (3%), belastingen en leges (12%) en overige inkomsten (waaronder rente en onttrekking reserves – 10%). De mogelijkheden voor de gemeente Huizen om structureel extra uitgaven te doen zijn daarmee beperkt. Incidentele extra uitgaven uit de reserves van de gemeente behoren wel tot de mogelijkheden, maar zijn uiteraard van directe invloed op de omvang van de gemeentelijke reserves.
Om te voorkomen dat de gemeente Huizen onder het preventieve toezicht van de provincie komt te vallen, is een structureel sluitende meerjarenbegroting uitgangspunt van het financiële beleid. De belastingen van de gemeente nemen jaarlijks toe met maximaal het inflatiepercentage.
Voor specifieke diensten die de gemeente levert voor individuele burgers / bedrijven wordt een kostendekkend tarief berekend. Op initiatief van CDA Huizen wordt, om begraven een voor iedereen betaalbare voorziening te laten zijn, het grafrecht jaarlijks met maximaal het inflatiepercentage verhoogd; dit ondanks het feit dat er geen sprake is van een kostendekkende begraafexploitatie. De openeinde financiering van het sociaal domein is niet langer houdbaar gelet op de omvang van deze portefeuille in de begroting.
Veel taken van de gemeentelijke organisatie zijn belegd bij de Regio Gooi en Vechtstreek. Dit heeft zijn voordelen, maar brengt ook nadelen met zich mee, zoals het bekende democratische tekort en een steeds groter wordende regionale organisatie die meer kennis en macht naar zich toetrekt.