18 mei 2021

Algemene Politieke Beschouwingen CDA Purmerend

Beste collega’s, collegeleden en natuurlijk kijkers en luisteraars thuis. We staan aan de vooravond van een nieuw Purmerend. Een nieuwe gemeente waarin stad en platteland samengaan. Een gemeente waarin we het beste van de Beemster met zijn landerijen, kaas en werelderfgoed combineren met al het goede van de stad Purmerend.

Voor ons ligt dan ook een bijzondere kadernota, een kadernota waarin wij net als altijd onze doelen en kaders meegeven. Dit keer echter niet voor onszelf, maar voor de nieuwe gemeente. Een kadernota bovendien in een periode waarin we voor grote maatschappelijke en financiële uitdagingen staan, neem alleen al de onzekerheden van de jeugdzorg. Uitdagingen waaraan we niet het hoofd kunnen bieden zonder geld. Neemt niet weg dat voor het CDA buiten kijf staat dat het nodig is om te blijven investeren in onze gemeente, in ons groen, in meer en betaalbare woningen, een goede infrastructuur, maar ook in zorg, cultuur en onderwijs. Vraag is echter of wij dit ook allemaal tegelijk kunnen, zeker als het Rijk niet met de verwachte en nodige middelen komt voor de jeugdzorg.  

Het CDA staat achter de voorliggende kadernota, waarin het uitgangspunt is om volop te investeren in onze gemeente, maar waar tegelijkertijd ook voldoende mogelijkheden open worden gehouden om bij te sturen als de verwachte rijksmiddelen uitblijven. Betekent dat dan dat wij geen wensen hebben? Nee zeker niet, maar we moeten ook realistisch zijn. Gelet op de onzekerheden van onze financiële positie, de komende fusie en het ambitieuze programma dat voor ons ligt kiezen wij ervoor om op dit moment niet met wijzigingsvoorstellen te komen.

Tot zover de financiën. De kadernota gaat echter over meer dan cijfers, het is ook hét moment om stil te staan bij onze mooie gemeente. En net als de afgelopen jaren wil ik u ook vanavond bij mijn algemene beschouwingen meenemen naar de visie van het CDA op onze samenleving en dat doe ik aan de hand van twee onderwerpen die ons aan het hart liggen: leefbaarheid en de menselijke maat.

Leefbaarheid

Ik begin met leefbaarheid. Voor het CDA een belangrijk begrip, want ik heb het al vaker gezegd een stad of dorp heeft meer nodig dan alleen woningen. Juist in deze tijd wordt meer dan eens duidelijk dat bijvoorbeeld de buitenruimte, meer is dan de weg naar ons huis of het werk. Maar dat het plek biedt voor een wandeling na een lange werkdag, ruimte geeft om te sporten of elkaar te ontmoeten in het park.

Een fijne plaats om te wonen vraagt dus om leefbaarheid. Leefbaarheid die ontstaat door woningen te combineren met plekken en momenten waar mensen sociale activiteiten kunnen ontplooien. Ik noemde net al de buitenruimte, maar leefbaarheid is meer. Denk aan een gezond verenigingsleven, theaters, evenementen, maar ook een bruisend stadshart met gezellige horeca. De afgelopen jaren hebben wij hier volop in geïnvesteerd, bijvoorbeeld in de kwaliteit van het groen en de bomen, maar ook in cultuur met bijvoorbeeld de Purmaryn en P3. Wat het CDA betreft blijven wij hierin investeren en verstevigen we daarmee het fundament van onze samenleving. 

De menselijke maat

En dat brengt mij bij mijn tweede punt de menselijke maat. In een sterke samenleving telt iedereen. Het CDA streeft daarom naar een samenleving waarin eenieder mee kan doen, een samenleving waarin we opkomen voor elkaar en de helpende hand uitsteken als dat nodig is. Dat vraagt iets van ons allemaal! Van u van mij, maar ook van de overheid. Als overheid moeten wij ervoor zorgen dat er voldoende maatregelen worden genomen om rechtsbescherming en een bestaansminimum te garanderen. In de uitvoering daarvan handelt het CDA vanuit vertrouwen, barmhartigheid en menselijke maat.

De toeslagenaffaire bij de belastingdienst laat zien hoe ongelofelijk het mis kan gaan als we de menselijk maat uit het oog verliezen. En die menselijke maat is juist nu tijdens de coronacrisis, belangrijker dan ooit. Alleen zo kunnen wij inwoners, ondernemers, culturele instellingen, sportclubs en andere verengingen helpen de crisis door te komen. 

Voorzitter ik ga afronden. Het CDA zal zich blijven inzetten om op een positieve en constructieve manier bij te dragen aan onze nieuwe gemeente. Wij doen dat graag samen, niet met de intentie het altijd eens te zijn, maar wel opzoek naar het gemeenschappelijke. Om zo, samen, het beste te bereiken voor Purmerend. Daarom sluit ik af met de zegenbede van de heilige Franciscus van Assisi:

“Mogen we gezegend zijn met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld, zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden.”

Pascal Verkroost
Fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.