18 maart 2018

CDA tegen hoogbouw in de binnenstad

Waarom geen hoogbouw in de historische binnenstad? Voor het CDA is dit heel logisch. Al jaren zijn we bezig met het versterken van onze binnenstad. Door te beschermen wat er nog is en dat wat teruggebouwd wordt te doen op een historiserende wijze, met respect voor de omgeving. En het resultaat mag er zijn, neem de Koemarkt, de Nieuwstraat of het deel bij Spijkerman. Wij vinden dat deze wijze van ontwikkelen past bij het karakteristieke centrum van Purmerend.

Het CDA vindt dat een gebouw van 23 verdiepingen (72 meter hoog) niet thuishoort in onze historische binnenstad. Niet alleen is elke menselijke maat zoek, je creëert ook nog eens een verkeersinfarct. We willen graag woningen, maar wel passend bij de historische binnenstad.

De afgelopen weken is dit onderwerp veel besproken in de pers. In het Gezinsblad verscheen een artikel waarin de voorzitter van Vereniging Historisch Purmerend pleitte voor een nieuwe raad met meer historisch besef. Er verscheen op 10 maart een kort item op NH Nieuws en ook het NOS-journaal belichtte het onderwerp. Op 13 maart was er opnieuw iets uitgebreider aandacht voor op NH Nieuws.

De koers van het CDA

  • Het CDA staat voor het behouden van het historische karakter van onze binnenstad. In de binnenstad wil het CDA geen hoogbouw, en dus ook niet op de locatie van het oude postkantoor. Het CDA gaat er alles aan doen om de plannen die er nu liggen van tafel te krijgen.  
  • Het CDA wil wel woningen toevoegen in het centrum. Ook op de locatie van het oude postkantoor zijn woningen goed te realiseren, minder hoog en mét respect voor de binnenstad.
  • Het CDA staat voor een bereikbare binnenstad. Eerst duidelijkheid over de gevolgen die álle bouwplannen op het verkeer en parkeren in de binnenstad hebben en de oplossingen hiervoor. Dan pas bouwen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.