23 februari 2023

MINDER IK, MEER WIJ

EEN SAMENLEVING VAN ‘MINDER IK, MEER WIJ’

Het CDA wil dat we weer beter leren omzien naar elkaar. We leven namelijk niet uitsluitend voor onszelf, een samenleving kunnen we alleen zijn als we het samen doen. Bij het CDA snappen we dat je verbonden wil blijven met je (sport)vereniging, je geloofsgemeenschap, je buren, je wijk, je (klein)kinderen om de hoek, je familie en je vrienden. En familie en vrienden die verder weg wonen, wil je makkelijk kunnen bereiken, zowel digitaal als fysiek.

Het is daarom belangrijk dat je de vrijheid hebt om je te kunnen vestigen waar je je thuis voelt. Steden en dorpen moeten zich daarvoor kunnen ontwikkelen, met behoud van groen en ruimte voor ontspanning en ontmoeting. Maar ook met af en toe een extra straat of woonwijk aan de rand van stad en dorp. Zo kan iedereen die kleiner wil wonen gewoon op het dorp blijven wonen, daar waar je de buurvrouw kent, je graag naar het dorpshuis gaat en je vertrouwde huisarts om de hoek is. Het huidige provinciebestuur maakt dat niet mogelijk. Daar wil het CDA verandering in brengen zodat het wel mogelijk wordt!

 

DE WONINGNOOD lossen we op door meer te bouwen, meer mogelijkheden te geven voor te bouwen aan de rand van stad en dorp en in te zetten op flexibele (tijdelijke) woningen.

Het CDA wil:

  • een betaalbare woning voor iedereen, jongeren en ouderen, in je vertrouwde buurt bij de mensen van wie je houdt.
  • rekening houden met de aanleg van groen in woonwijken.
  • dorpshuizen, sport- en muziekverenigingen en scholen ondersteunen, dit zijn belangrijke plaatsen voor ontmoeting en samenkomst
  • plaatsing van tijdelijke woningen als directe oplossing voor woningnood van jongeren, studenten, spoedzoekers, arbeidsmigranten en/of statushouders.
  • minder files en meer verkeersveiligheid op de provinciale N-wegen
  • meer vraag-gestuurd busvervoer in kleine kernen, zodat alle plaatsen in Noord-Holland goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zonder dat bussen onnodig leeg rondrijden

 

HET STIKSTOFPROBLEEM pakken we gezamenlijk aan met alle sectoren. Met respect voor de natuur en de boer, een realistisch verdienmodel voor ondernemers, duidelijke en eerlijke milieuregels en een goed toekomstperspectief voor de agrarische sector. Dat is belangrijk voor onze voedselvoorziening en zo houden we het platteland vitaal.

Het CDA wil:

  • balans creëren tussen natuurherstel en perspectief voor de agrarische sector.
  • de provincie laten sturen op de werkelijke staat van onze natuurgebieden in plaats van sturen op berekeningen en modellen.
  • Een vitaal platteland met voldoende ruimte voor de agrarische sector zodat er voldoende voedsel beschikbaar is en zodat voedsel betaalbaar blijft.
  • onder geen voorwaarde boeren onvrijwillig uitkopen.

 

DE ENERGIECRISIS is een van onze grootste uitdagingen op het moment. De snel stijgende energieprijzen hebben grote gevolgen voor de portemonnee, dit is voelbaar voor iedereen. CDA heeft met voorsprong het meest ambitieuze en realistische plan voor energie en klimaat: we bouwen nieuwe, innovatieve energiecentrales en zetten vol in op alle vormen van besparing en verduurzaming. Het kan!

Meer weten? Kijken op www.cdanh.nl/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.