23 november 2018

Ontmoeting met de CDA-fractie van Meppel

Op een door zon overgoten dag vertrokken we met ons team richting Drenthe. Met de bedoeling om eens in een ander leef-en woongebied te horen wat daar zoal speelt in de gemeenteraad.

We hadden een afspraak met de CDA-fractie van Meppel om daarover te brainstormen.

Bij de ontmoeting bleken ze velen van ons al te kennen via de vlogs van onze wethouder. Dat was meteen een goede binnenkomer want ze waren daar zeer enthousiast over.

Onder het genot van een hapje en drankje ontstond een levendige uitwisseling en discussie over de verschillen in onze manier van werken en problemen die in beide gemeente spelen.

Zo blijkt in de omgeving van Meppel het woningtekort niet te spelen terwijl dat bij ons een hot item is.

Daarentegen is hier rond Purmerend het openbaar vervoer veel beter geregeld. Het ontlokte jaloerse kreten toen wij over onze busverbindingen spraken. Daar lagen voor Meppel nog veel verbeterpunten.

Natuurlijk kwam ook ter sprake hoe het contact met de burgers in beide gemeente verliep. Wij kennen het praat met de raad, daar hebben de burgers voor de commissievergadering gelegenheid om hun punten in te brengen.

Groot verschil was ook dat Meppel slechts een commissievergadering per maand heeft, tegenover wij drie opgesplitst in verschillende thema’s.

Ook onze tien minuten spreektijd per fractie per vergadering wekte verbazing. Hoe kom je dan tot een goed debat en besluitvorming?  We konden ze geruststellen dat dat wel goed zat.

Al met al was het een gezellige en leerzame ontmoeting.

Petra van der Laan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.