05 juni 2021

Tussen wal en Schip

Dat we kampen met een enorm te kort aan woningen is algeheel bekend. Dit zorgt er voor dat huizenprijzen enorm zijn gestegen en daarmee de betaalbaarheid onderdruk is komen te staan. In het bijzonder zien we vooral schrijnende gevallen bij mensen die net te veel verdienen om voor een sociale huurwoningen in aanmerking te komen, Maar wanneer zij een woning willen kopen krijgen zij geen hypotheek. Denk hierbij aan mensen met een middeninkomen zoals politieagenten, mensen bij de brandweer en in de zorg. Zij zijn vervolgens aangewezen op de schaarse en vooral dure huurwoningen van vaak ruim boven de €1000,- per maand wat vaak voor deze groep niet of nauwelijks op te brengen is. 

We hebben daarom een motie ingediend om invulling te geven aan het gat tussen de sociale huur en de dure waarbij de woningen voor een huurprijs tussen de €737,14 en de €1000,- worden aangeboden. Om zo toch betaalbare huur beschikbaar te maken voor de grote groep die tussen het wal en schip vallen. 

Dit willen wij realiseren met een coöperatie zoals MID-Woon. Het bijzondere van dit model is dat er drie partijen betrokken zijn bij het woonconcept. Enerzijds de huurders, dan het kapitaal/de investeerders en als laatste wij als maatschappij met z’n allen (deze kan vertegenwoordigd zijn door een woningbouwcoöperatie of de gemeente. Alle drie hebben zij een even grote stem in beslissingen die de corporatie bij meerderheid neemt. Op deze manier zorgen we ervoor dat we deze betaalbare huurwoningen ook daadwerkelijk betaalbare huurwoningen blijven. Een investeerder kan immers niet een woning verkopen of de huurverhogen zonder toestemming van de huurder of de maatschappij. 

Het mooie is dat de investeerders op deze manier een gezond maar gelimiteerd rendement ontvangen terwijl we ook de belangen van de huurders borgen en deze woningen voor de maatschappij beschikbaar blijven. Ook de huurders kunnen voor een deel investeerder worden in hun eigen woning zonder dat zij over een enorm vermogen hoeven te beschikken. Zij kunnen dus huren en tegelijkertijd toch kapitaal opbouwen.

Wij zien dan ook grote meerwaarde om dit concept grootschalig op te zetten. Echter zouden we eerst een pilot op kleinere schaal willen om hiervan te leren daar het een vrij nieuw concept is. 

Kortom, met deze motie zorgen we voor aansluiting op de woningmarkt tussen sociale huur en het midden segment, zodat ook de mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een koopwoning ook betaalbaar kunnen wonen. 

Fred Koot
Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.