Samen Leven

Purmerend is een gemeente waar iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn. Geen enkel mens is gelijk, maar we zijn wel allemaal gelijkwaardig. Samenleven betekent dat we er met elkaar voor zorgen dat iedereen mee kan doen, ongeacht afkomst, leeftijd, geaardheid, inkomen of mogelijke beperkingen. Samenleven betekent ook dat we naar elkaar omzien. Een samenleving die een hecht netwerk vormt, met de inzet van familie, buren, vrienden en kennissen, vrijwilligers, mantelzorgers en professionals. Waarin mensen die het nodig hebben worden ondersteund op een wijze die bij hen past. Leidend hierbij is niet waar iemand recht op heeft, maar wat iemand nodig heeft.

  • Samen leven begint thuis. Ieder gezin of familie is een thuis. Het maakt geen verschil of je alleen woont, met zijn tweeën of met meer; in een traditioneel gezin, een samengevoegd gezin, als alleenstaande ouder of in een regenbooggezin. Daar waar mensen onvoorwaardelijk voor elkaar zorgen en elkaar steunen, ben je geborgen en beschermd.
  • Het CDA wil dat Purmerend een regenboogstad blijft waarbij er aandacht is voor het verbeteren van de veiligheid, sociale acceptatie en weerbaarheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders (LHBT’ers) en verder iedereen die zich niet thuis voelt in een van deze hokjes.
  • Wij willen dat iedereen mee kan doen. We helpen die mensen voor wie meedoen niet altijd vanzelfsprekend is. Dit geldt bijvoorbeeld voor statushouders, mindervaliden of mensen met psychische problemen, die vaak tussen wal en schip vallen.
  • Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. Al jaren zet het CDA zich in om iets te doen tegen eenzaamheid. Vroeg signaleren, laagdrempelige hulp en voldoende plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zijn belangrijke voorwaarden. Maar de overheid kan dit niet alleen oplossen. Het vraagt iets van ons allemaal. Alleen samen kunnen we eenzaamheid doorbreken en mensen het gevoel geven ertoe te doen.
  • Op wijkniveau en dorpsniveau moeten voldoende voorzieningen en recreatieve mogelijkheden zijn waar de jeugd terecht kan om op een positieve manier hun energie kwijt te kunnen. Jongerenwerkers organiseren voor, door en met jongeren zelf activiteiten. We zorgen ook voor een goed aanbod voor tieners.
  • Dienstverlening en informatievoorziening aan burgers vindt steeds meer digitaal plaats. Niet iedereen kan echter meekomen met de snelheid waarin de digitalisering plaatsvindt. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente voor iedereen bereikbaar is. Het loket en het menselijke contact op het gemeentehuis moet daarom blijven. Mensen moeten een afspraak kunnen maken op het stadhuis.
  • Ook voor de gemeentelijke financiën geldt de menselijke maat. De gemeente staat in dienst van de gemeenschap en zo moet er ook met geld worden omgegaan. Het verhogen van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) doen we uitsluitend met de inflatiecorrectie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.