Wonen

De afgelopen jaren zijn er zowel in Purmerend als in de Beemster veel woningen gebouwd. Ook zitten er verschillende projecten in de planning. Toch is er een groot tekort aan met name betaalbare woningen. Het gevolg is dat vraagprijzen worden overboden en de koopprijzen steeds verder stijgen. Tegelijkertijd blijven de wachtlijsten voor een sociale huurwoning onverminderd lang. Juist starters en jonge gezinnen vallen daarmee tussen de wal en het schip. Een grote groep mensen met een middeninkomen wordt bovendien dubbel geraakt omdat ze te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar niet voldoende om een hypotheek te kunnen afsluiten voor een koophuis. Hierdoor zijn zij aangewezen op huurwoningen in de vrije sector met hoge huren en kleine oppervlaktes. Het CDA zet zich in om dat te veranderen.

  • Wij zetten in op het bouwen van meer woningen, met als grote locaties Purmerend Zuid-Zuid, het golfterrein in de Purmer, de Zuidoostbeemster-2, het Wagenweggebied en het Waterlandkwartier, hierbij wegen wij constant het belang van woningen tegenover leefbaarheid en natuur.
  • In deze huidige krapte is het zonde om bij leegstaande panden en onbenoemde locaties kansen te laten liggen. Het CDA vindt dat kleinschalige woningbouw binnen deze inbreiplekken daarom mogelijk moet zijn. Belangrijk daarbij is dat het past bij de omgeving. Binnen de dorpskernen van Beemster moet het agrarische en groene karakter uitgangspunt blijven.
  • Hoogbouw gebruiken we daar waar het past, zoals bij de ‘toegangspoorten’ naar de stad, langs het spoor en langs de oost-westroute, vanaf het Leeghwaterpark richting P3. Het CDA ziet in de Beemster geen ruimte voor hoogbouw.
  • Het CDA houdt vast aan de verdeling 30-30-40 oftewel bij elk project 30% sociale huur, 30% bereikbare koop of middenhuur en 40% vrije keuze.
  • Het CDA steunt het omvormen van bedrijfs- en kantoorpanden naar woningen.
  • Het CDA wil een vast gedeelte van de nieuwe woningen labelen voor jongeren en starters, zodat zij weer een plaats kunnen innemen in de woningmarkt.
  • Het CDA vindt het belangrijk dat de binnenstad levendig blijft. Dat betekent dat we leegkomende winkelpanden in het kernwinkelgebied voor detailhandel bestemd houden en wonen boven winkels stimuleren. Wij zien daarbij wel kansen om winkels uit de buitenring te enthousiasmeren om te verhuizen naar het centrum. Zodat we daar de winkels concentreren en een aantrekkelijk winkelgebied houden terwijl er tegelijkertijd aan de buitenring ruimte ontstaat voor woningen.
  • Om het middensegment betaalbaar te houden wil het CDA experimenteren met woonvormen waarbij gemeente, markt en huurder gezamenlijk participeren. Het idee hierachter is een gezond maar gemaximeerd rendement voor de markt en betaalbare woningen voor de maatschappij.
  • Wij zetten in op koopgarant-woningen om starters een betere kans te geven. Kopers krijgen daarbij een tijdelijke korting op de woning waardoor de aankoop haalbaar wordt. De korting wordt bij verkoop terugbetaald en de winst wordt gedeeld. Dit geld kan daarna opnieuw worden ingezet voor koopgarant woningen.
  • Er zijn veel ouderen waarbij de eengezinswoning te groot is en die graag zouden verhuizen naar een kleinere (senioren)woning. Deze woningen zijn er echter onvoldoende. In Purmerend, nabij zorgvoorzieningen, en in de Zuidoostbeemster en de Middenbeemster ziet het CDA ruimte om deze woningen toe te voegen. Dit zorgt ook voor doorstroming, waardoor jonge gezinnen kunnen intrekken bij de vrijgekomen eengezinswoningen.
  • Het CDA wil op de plek van het oude gemeentehuis in Middenbeemster ouderenhuisvesting realiseren. Juist voor deze doelgroep is het wonen dichtbij voorzieningen belangrijk. Het kan een mix zijn van woningen, gelabeld voor ouderen, maar ook voor nieuwe woonvormen waarbij gelijkgestemden bij elkaar wonen of combinaties van wonen en zorg. 
  • Ouderen die willen verhuizen naar een kleinere woning ervaren hierbij veel drempels, zoals de verhuizing, of een te hoge huur voor een kleiner huis. Het CDA wil deze drempels wegnemen om zo doorstroming te stimuleren.
     

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.