Op initiatief van CDA Dinkelland en alle andere fracties wordt een uitgebreide zienswijze op het Provinciaal Inpassingsplan 'Lemselermaten' ingediend. Een prachtig stukje natuur, dat is aangewezen als beschermd natuurgebied Natura2000. CDA Dinkelland is kritisch op het proces, communicatie en uitwerking van verschillende mogelijkheden om het natuurgebied te beschermen.


Leefomgeving van omwonenden, boeren en grondeigenaren
Lemselermaten is een gebied dat in Lemselo langs de Weerselerbeek en Dollandbeek, aan de westelijke voet van de stuwwal van Oldenzaal ligt. De beschermende titel heeft veel invloed op de omliggende omgeving en brengt onzekerheid met zich mee. De titel Natura2000 legt de omliggende agrariërs en grondeigenaren beperkende maatregelen op. De gevolgen zijn moeilijk te overzien. Bij de Natura2000-gebieden, maar liefst zes in onze gemeente, heeft CDA Dinkelland de afgelopen jaren geluisterd naar de projectmedewerkers, agrariërs, grondeigenaren en omwonenden. Over de maatregelen die moeten worden getroffen, de gevolgen daarvan en de zorgen die er bestaan. De zorgen, met name voor de mensen die rondom deze gebieden wonen, hebben we al meerdere keren onder de aandacht gebracht in deze Raad, maar ook bij Statenleden van de provincie Overijssel, Tweede Kamerleden en bewindslieden. Aandacht voor de leefbaarheid in kleine kernen.

Sinds het afschieten van de PAS in 2019 maken wij ons hard voor de gevolgen van de maatregelen in en rondom de Natura2000-gebieden. We hebben diverse moties ingediend met oproepen om de agrariërs, grondeigenaren en omwonenden van deze gebieden te helpen. Aandacht te krijgen voor de zorgen over de leefbaarheid in de kleine kernen rondom deze gebieden. Oproepen en moties ingediend om duidelijkheid en perspectief te krijgen voor de boeren in en rondom het Natura2000-gebied. We zoeken naar realistische compensatie in geld of grond. We zoeken naar mogelijkheden tot innovatie, zodat de boerensector niet op slot wordt gezet. Het in gesprek gaan en blijven tussen de overheid en inwoners, op gelijkwaardige voet. Want zij hebben elkaar zo hard nodig.

Net als bij Springendal en Dal van de Mosbeek, Bergvennen en Brecklenkampse Veld en Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek constateren we ook bij Lemselermaten veel onvrede over het proces en onzekerheid over de gevolgen. CDA Dinkelland heeft contact met de boeren en grondeigenaren gehouden en telkens bleven de geluiden dat de gesprekken over bestemming van gronden, maatregelen en compensatie niet op gang kwamen. CDA Dinkelland wil duidelijkheid en perspectief voor de omwonenden, boeren en grondeigenaren in en rondom het Natura2000-gebied, realistische compensatie in geld of grond en aandacht voor de gevolgen voor de leefbaarheid van de kernen.

Zienswijze uitbreiden
De insprekers hebben tijdens de commissievergadering hun verhaal, hun zorgen nogmaals duidelijk verwoord. De CDA-fractie is verbaast dat het college geen moeite heeft genomen om een zienswijze voor te bereiden, terwijl dit bij de andere gebieden wel is ingediend. Als CDA Dinkelland waren wij altijd in de veronderstelling dat het college goed in de materie zit en daardoor met een voorstel richting de raad te komen. Met het voorstel dat nu voorligt hebben wij hier onze twijfels over. Daarom heeft de gehele gemeenteraad besloten om het college met een amendement te helpen. CDA Dinkelland is dan ook blij om te zien dat er bij andere fracties ook zorgen zijn bij de consequenties van de Natura2000 maatregelen voor agrariërs en grondeigenaren. Daarom dienen we een amendement in om een zienswijze in te dienen.

Hieronder een opsomming van de zorgen van bewoners en grondeigenaren:

  • De communicatie naar de omgeving was ondermaats. Veelal werden de bewoners één voor één ingelicht over een wijziging op het plan met als gevolg dat niet iedereen dezelfde informatie op de zelfde tijd voorhanden heeft.
  • Er werden beloften gemaakt over vergoedingen die, tot op heden, niet zijn waargemaakt.
  • Gedurende het proces moest er telkens meer grond worden omgezet naar bestemming natuur of agrarisch met beperkingen.
  • Vernatting is misschien wel het belangrijkste wat er moet gebeuren. Maar de wateronttrekking door Vitens wordt niet eens meegenomen in de hydrologische modellen van het plan.
  • Er werd aangegeven dat het sulfaatniveau zou worden gemeten en hiervoor zijn ook peilbuizen aangelegd. Echter wordt dit niet (of nog niet) bij alle peilbuizen gemonitord.
  • Er gaat veel agrarische grond van bestemming veranderen. Echter is bij de betrokken nog geen enkele toezegging gedaan om dit te compenseren met ruilgrond.


Complexe puzzel, maar nog veel open eindjes
Het proces rondom dit plan loopt al meerdere jaren en meerdere projectleiders en projectleden zijn versleten. ''De enige mensen die continu bij het plan zijn betrokken zijn de omwonenden. Zij ervaren het proces als frustrerend'', licht CDA-raadslid Nick Nieuwe Weme toe. ''CDA Dinkelland wil behoud en waar mogelijk versterken van de leefbaarheid voor alle inwoners, boer en natuur''. De CDA-fractie ziet welke emoties ontstaan als er niet wordt geluisterd, als er geen perspectief is, als het proces van Natura2000, en alles wat er nog op grondeigenaren afkomt, uitzichtloos is. ''Toegegeven, het is een hele complexe puzzel waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Maar met het plan dat nu wordt ingediend zijn er veel open eindjes, zoals de gevolgen van de waterwinning, overeenstemming over compensatie en omvormen van bestemmingen.'' Met de ervaringen uit het verleden verwacht Nieuwe Weme dat het met argusogen wordt bekeken. Er is namelijk weinig perspectief of zekerheid voor de betrokkenen.


Zienswijze bij de provincie toelichten
De CDA-fractie heeft wethouder Brand gevraagd of hij, namens deze gemeenteraad, de zienswijze bij de Provinciale Staten van Overijssel wil toelichten. De wethouder geeft aan dat hij, door zijn voorzitterschap in de bestuurlijke adviesgroep, dit niet kan toelichten. Daarom is het idee van Lokaal Dinkelland om de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de zienswijze in Zwolle te verdedigen door de gemeenteraad omarmd. ''Om in Zwolle te laten horen wat dit besluit doet met de omwonenden van de gebieden, met uiteindelijke gevolgen voor alle inwoners van onze gemeente'', vindt Nieuwe Weme.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.