CDA Dinkelland vreest dat de mislukte aanbesteding van gasleveranciers de gemeente en daarmee de inwoners van Dinkelland veel geld gaat kosten.


Hierover schreef de Tubantia op 27 augustus. Door de vereiste opzegging van het energiecontract met Gazprom moeten 11 Twentse gemeenten, waaronder Dinkelland opnieuw aanbesteden. Deze aanbesteding is mislukt, en het verdere verloop van de procedure is onzeker.

Honderdduizenden euro’s duurder
Uit contacten met andere gemeenten blijkt dat zij soms honderdduizenden euro’s op jaarbasis duurder uit zijn als gevolg van het opzeggen van het contract met Gazprom en het afsluiten van een nieuw contract bij een andere leverancier. Ook blijkt dat niet in alle gevallen kan worden gegarandeerd dat er absoluut geen Russisch gas zal worden geleverd in het nieuwe contract.

CDA Dinkelland verbaast zich over het uitblijven van informatie vanuit het college van burgemeester en wethouders en dringt er bij hen op aan om volledig geïnformeerd te worden over het verdere verloop van het aanbestedingsproces en de extra kosten die de gemeente zal moeten ophoesten.

Veel vragen
‘’Wij maken ons zorgen’’, licht CDA-raadslid Nick Nieuwe Weme toe. ‘’Kan er wel tijdig een nieuw contract worden afgesloten en hoeveel gaat het ons als gemeente kosten? Is er nog sprake van een boete bij het opzeggen van het Gazprom contract? En waarom is die aanbesteding mislukt, terwijl er wel degelijk tijdsdruk op staat? De CDA-fractie heeft veel vragen aan het college en nog geen antwoorden.’’

Nood huishoudens verlichten
Daarnaast dreigen veel huishoudens in de problemen te komen vanwege de torenhoge energielasten. Nieuwe Weme: ‘’Wij willen graag weten welke middelen de gemeente beschikbaar heeft om de nood van deze huishoudens enigszins te verlichten. Het kan niet zo zijn dat gemeenten extra moeten bezuinigen en inwoners kopje onder gaan vanwege de gigantische stijging van de energiekosten in Nederland.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.