CDA Dinkelland stelt vragen over de taakstelling van huisvesten statushouders. TC Tubantia berichtte dat er dit jaar nog 66 statushouders moeten worden gehuisvest. ''Als dit aantal juist is, wat voor gevolgen heeft dit en hoe gaat het college van B&W dit realiseren'', vraagt fractievoorzitter Marc Smellink zich af.


Huisvesten van statushouders
Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden. De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel vergunninghouders gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Dit wordt de taakstelling genoemd. De verdeling over gemeenten hangt af  van hoeveel mensen er in een gemeente wonen.

Achterstand
Uit berichtgeving in de (digitale) TC Tubantia van 4 augustus 2023 valt op te maken dat de gemeente Dinkelland voor het tweede halfjaar van 2023 een taakstelling van 66 te huisvesten statushouders heeft. Voor het eerste halfjaar 2023 was er een taakstelling van 35 statushouders, maar in de eerste zes maanden is de gemeente er slechts in geslaagd om 11 statushouders te huisvesten. De taakstelling voor het tweede halfjaar is 42 statushouders. Daar worden de resterende 24 van het eerste halfjaar bij opgeteld. Resteert een taakstelling van 42 en 24 is 66 te huisvesten statushouders.

​​​​​​​Gevolgen voor andere doelgroepen
CDA Dinkelland vraagt zich af waarom de gemeente en de woningcorporatie er niet in zijn geslaagd om aan deze taakstelling te voldoen. ''Wij willen weten of het college denkt de verhoogde taakstelling te halen, en zo niet welke extra maatregelen worden getroffen'', laat Smellink weten. Ook vraagt de CDA-fractie zich af welke gevolgen deze taakstelling heeft voor het huisvesten van andere doelgroepen. ''Denk daarbij aan starters, senioren en spoedzoekers. Ook voor hen hebben we de opdracht om te huisvesten. Hoe gaan we dit realiseren, zonder dat we niet aan onze taakstelling voldoen?'' Het college heeft dertig dagen om de vragen te beantwoorden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.