CDA Tubbergen en Dinkelland vragen de colleges om het leenbedrag van de starterslening te verhogen. Reden hiervoor is de sterke stijging van huizenprijzen. In Tubbergen is de gemiddelde verkoopprijs met 3,5 procent gestegen naar 328,7 duizend euro. In Dinkelland met 13 procent naar 315,5 duizend euro. ‘’Voor starters wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen’’, constateren de jonge CDA-raadsleden Jasper Oude Vrielink en Marc Smellink.


De huizenprijzen blijven stijgen door de grote vraag naar en beperkt aanbod aan huizen. ‘’De starterslening is een mooie mogelijkheid voor starters om toe te treden tot de woningmarkt’’, vindt Oude Vrielink. De starter die voor het eerst een woning koopt of bouwt kan deze lening gebruiken om het verschil tussen de kosten van de woning en het maximale leenbedrag van de hypotheek overbruggen.

‘’Het is daarmee een aanvulling op de hypotheek’’, legt Smellink uit. ‘’Door de stijgende huizenprijzen wordt het verschil tussen het maximale leenbedrag van de hypotheek en de huizenprijs groter.’’ De totale kosten om gebruik te maken van de starterslening mogen niet hoger zijn dan 260 duizend euro. ‘’Met een gemiddelde huizenprijs van 320 duizend euro is dit onvoldoende’’, vinden de beide raadsleden.

De CDA-fracties van beide gemeenten vragen de colleges of het maximale leenbedrag en de maximale verwervingskosten verhoogd kunnen worden. Het college zal naar verwachting op korte termijn reageren op de gestelde vragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.