Erik Hemmer en de Hengelose wethouder Hanneke Steen (CDA) spraken maandag met demissionair minister Hugo de Jonge. ‘’In elke wijk of dorp een straatje met betaalbare woningen erbij, ook in Noordoost-Twente. Deze oproep deelt ook minister De Jonge’’, laat Hemmer weten.


Hemmer riep eerder het college van de gemeente Dinkelland en de landelijke politiek op om forse maatregelen te treffen, om te zorgen dat er voldoende passende en betaalbare woningen worden gebouwd. In het bijzonder voor starters en senioren. Hemmer wil daarvoor een ‘Deltaplan Wonen’. Journalist Stephan Scheper riep op zijn beurt minister De Jonge op om snel op de koffie bij Hemmer te gaan. Met succes.

Volgens de demissionair minister levert ‘een straatje erbij’ niet alleen een oplossing voor het woningtekort, maar kan het vooral voor kleine kernen uit het oogpunt van leefbaarheid van groot belang zijn. ‘’Bijvoorbeeld omdat starters dan de mogelijkheid hebben in hun gemeente te kunnen blijven wonen of dat er door extra woningen sprake blijft van voldoende draagkracht voor collectieve voorzieningen’’, aldus minister De Jonge. Hij is daarom met alle provincies in overleg om samen te kijken waar er een straatje erbij gebouwd kan worden.

‘’Het was een goed gesprek’’, blikt Hemmer terug. ‘’Hij begrijpt de situatie in Dinkelland, waar jongeren en ouderen graag in hun stad of dorp willen blijven wonen maar dit niet altijd kunnen.’’ Hanneke Steen, wethouder in Hengelo en kandidaat voor de Tweede Kamer sluit zich hierbij aan: ‘’Naast een straatje erbij in elke wijk of dorp, zijn er ook creatieve maatregelen nodig.’’ CDA’ers Hemmer en Steen kijken niet alleen naar het creëren van kavels, maar ook naar het versnellen van procedures, creatieve oplossingen zoals huurkoop en het voorrang geven aan inwoners met een sociale- of economische binding met de gemeente.

Hugo de Jonge heeft aan Hemmer en Steen toegezegd zich sterk te willen maken voor passende woningbouw, óók in de regio. ‘’Er is daadkracht nodig, zowel vanuit Den Haag als ook de provincie en de gemeente. Inwoners snakken naar een betaalbare woning. Dat moet onze gezamenlijke missie zijn’’, aldus De Jonge.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.