CDA Dinkelland wil een deltaplan voor de woonopgave in de gemeente. ‘’We horen te vaak persoonlijke verhalen dat jongeren en ouderen in hun eigen dorp of stad willen blijven wonen, maar daar geen mogelijkheid toe hebben’’, vertelt CDA-raadslid Erik Hemmer.


Niet de woning kunnen vinden die aansluit bij je woonbehoefte of financiële mogelijkheden. Het overkomt jong en oud in Nederland, dus ook in de gemeente Dinkelland te vaak. Stenen stapelen is nog geen wonen. ‘’Leefbaarheid staat voorop’’, legt Hemmer uit. ‘’Jongeren verhuizen noodgedwongen van Tilligte naar Denekamp, van Rossum naar Oldenzaal of van Saasveld naar Borne. Zij blijven daar, met grote gevolgen op de lange termijn voor de leefbaarheid van een dorp.’’ Dat steekt de CDA-fractie. Daarom pleiten zij voor een Deltaplan Wonen. Niet alleen kijken naar het creëren van kavels, maar ook naar de financiering, versnellen van procedures en creatieve oplossingen zoals huurkoop.

‘’Het wordt tijd dat er landelijk, maar ook gemeentelijk forse maatregelen worden getroffen om te zorgen dat er goede sociale huurwoningen en woningen in het middensegment worden gebouwd’’, vindt Hemmer. ‘’En er moet slim worden gebouwd: zodat doorstroming zoveel mogelijk wordt bevorderd en we zuinig omgaan met beschikbare ruimte.’’

In de raadsvergadering van 26 september heeft de wethouder toegezegd eind oktober een eerste versie van het Deltaplan Wonen, of volkshuisvestingsplan te presenteren. Na vragen van de CDA-fractie komt de wethouder ook met een lijst van de huidige plannen en de voortgang daarvan. ‘’Wij pleiten er voor om inwoners met een sociale- of economische binding met onze gemeente zoveel mogelijk voorrang te geven. Daarvoor moeten we snel maatregelen treffen’’, vinden de CDA’ers.

CDA Dinkelland heeft schriftelijke vragen ingediend, met de vragen hoeveel kavels er de afgelopen 3 jaar aan inwoners van de gemeente Dinkelland zijn verkocht, wat de actuele woonbehoefte per kern is en of het college ook maatregelen wil treffen om inwoners met een sociale- en economische binding voorrang te geven. Het college zal naar verwachting deze maand de vragen beantwoorden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.