CDA Dinkelland wil de financiële gevolgen van het rijksbeleid laten berekenen voor de gemeentebegroting. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft in opdracht van de Enschedese Rekeningen Commissie een analysemodel ontwikkeld, dat voor alle gemeenten gratis beschikbaar wordt gesteld.

De christendemocraten vragen aan het college van B&W om dit model ook voor Dinkelland in te vullen. Dan zal duidelijk worden welke tekorten veroorzaakt worden door gemeentelijk beleid en welke door het beleid dat in Den Haag aan de gemeenten wordt opgelegd.

Het Rijk boekt keer op keer op voorhand forse bezuinigingen in die gemeenten in grote problemen kunnen brengen. “Denk hierbij vooral aan het sociaal domein, maar ook aan het gemeentefonds”, geeft CDA-raadslid en financieel specialist Edo van Bree aan. “Er zit een herziening van het gemeentefonds aan te komen die vooral plattelandsgemeenten keihard gaat treffen. Gelukkig is die herziening onlangs een jaar uitgesteld. En dat biedt alle gemeenten wel de kans om aan te tonen dat de gevolgen van het rijksbeleid funest zijn, bijvoorbeeld voor het leefbaar houden van een plattelandsgemeente als Dinkelland.’’

Het CDA wil dat de gemeente inzicht krijgt in de gevolgen dat het rijksbeleid veroorzaakt en de tekorten die dreigen te ontstaan. ‘’Wij willen als CDA niet de rekening van het rijksbeleid leggen bij de inwoners. Vandaar dit verzoek aan het college’’, vindt Van Bree.

Het CDA vraagt het college de analyse met spoed uit te voeren en de uitkomsten ervan aan de gemeenteraad voor te leggen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.