Onlangs mocht ik het hondje uitlaten van een goede vriendin. Een heerlijke ontspannen bezigheid, voor het hondje maar vooral voor mij.


De hond, een ‘geholpen’ reu, snuffelde naar hartenlust en markeerde zijn aanwezigheid door talloze plasjes te doen op plaatsen die andere hondjes hadden bezocht. Territorium claimen en geursporen achterlaten, zeg maar. Laten zien dat je een echte meneer bent.

Ik moest aan dat hondje denken toen ik onlangs een raadsvergadering bezocht. Het ging over een onderwerp dat vele inwoners aansprak. De raadszaal zat dan ook bommetje vol. Dat inspireerde de raadsleden die het woord voerden, niet toevallig allemaal mannen. Zij struikelden over elkaar heen in hun ijver om te betogen dat zij het allemaal deden in het belang van de inwoners, met name degenen die in de raadszaal aanwezig waren. De sprekers kwamen met allemaal suggesties die deze inwoners tegemoet moesten komen, zonder zich echt te bekommeren om de haalbaarheid van die plannetjes. De dienstdoende wethouder deed aandoenlijk z’n best om de vragen, die geen vragen maar opmerkingen en waardeoordelen waren, te beantwoorden. Maar hij kwam er niet uit.

De belangen van de gemeente en inwoners waren van secundair belang

Waarom moest ik aan dat hondje denken? De sprekers waren niet echt bezig met problemen oplossen, maar met geursporen uitzetten. De belangen van de gemeente en haar inwoners waren van secundair belang. Het ging erom wie het verst kon plassen. De testosteron vloog door de raadszaal. Gelukkig kwam iedereen in de koffiepauze bij zinnen en kwam er uiteindelijk een compromis uit de bus rollen, waar iedereen min of meer mee kon leven. Zo taakgericht waren de betrokkenen ook nog wel. Maar het beeld van de kibbelende verplassers bleef bij mij hangen.

Ik wist inmiddels wel voldoende en ging naar huis om naar het WK darts op TV te kijken. Een bekende speler maakte gehakt van zijn tegenstander en deed dat, begeleid door bluf- en imponeergedrag dat ik ook in de raadszaal had gezien.

De mens, en vooral de man, is onverbeterlijk.


Edo van Bree
Fractielid CDA Dinkelland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.