13 september 2022

CDA Hellendoorn stelt vragen over de sterk groeiende energiearmoede en dreigende aantasting van bestaanszekerheid van veel inwoners

Door diverse oorzaken krijgen de inwoners van onze gemeente te maken met verhoging van kosten in het dagelijks onderhoud waardoor er druk ontstaat op de bestaanszekerheid. Te denken valt aan de stijging van kosten voor de dagelijkse boodschappen en nog wel het meest door de fors verhoogde energieprijzen voor gas en elektriciteit.

Uit een onderzoek van TNO dat in september 2021 is gehouden blijkt dat er in de gemeente Hellendoorn bijna 800 huishoudens zijn die te maken kunnen krijgen met energiearmoede: de combinatie van een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning. De CDA-fractie maakt zich hierover in toenemende mate zorgen en vindt dat de gemeente zich grondig moet voorbereiden op een golf van hulpvragen van inwoners die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen en hun bestaanszekerheid in direct gevaar zien komen. Het CDA wil dat de gemeente alle mogelijkheden benut om te voorkomen dat inwoners letterlijk in de kou komen te staan en heeft daarover de volgende vragen gesteld:

  • Deelt het college de geschetste problematiek?
  • Welke rol ziet het college voor de gemeente? Bijvoorbeeld ten aanzien van:
    • Het inrichten van een meldpunt, overleg en samenwerking met de woningstichting en in breder verband met de leveranciers van gas, elektra, water en ziektekostenverzekeraars?
    • Samenwerking en overleg met het maatschappelijk midden zoals kerken, Voedselbank, Stichting Boom en de Welle.
    • De mogelijkheden van financiële ondersteuning van inwoners.

Het CDA wil zo spoedig mogelijk met college en gemeenteraad overleg voeren. Aan het college is de vraag gesteld om door middel van een raadsbrief een voorstel te formuleren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.