20 april 2024

CDA Hellendoorn reageert op vele brieven en e-mails over AZC Kruidenwijk

In maart 2024 heeft het college van de gemeente Hellendoorn de locatiekeuze van een nieuwe AZC-locatie in de gemeente Hellendoorn bekend gemaakt. Dit heeft veel reuring veroorzaakt en CDA Hellendoorn heeft vele e-mails/brieven en vragen ontvangen. Onze reactie is hieronder te lezen.

 

Betreft:   Reactie brieven/e-mails inzake AZC Kruidenwijk Nijverdal

Datum:   19 april 2024

 

Geachte mevrouw, mijnheer


Onlangs ontvingen wij uw email/brief waarin u bezorgd vragen stelt over de komst van een AZC naar de Kruidenwijk in Nijverdal. In mei 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgesteld om onder voorwaarden de vestiging van een AZC locatie voor 150-200 asielzoekers in de gemeente Hellendoorn mogelijk te maken. Deze voorwaarden vormen het zogenaamde ‘Toetsingskader’. Het CDA vindt dat asielzoekers, in afwachting van de beoordeling van hun asielaanvraag, goed opgevangen moeten worden. ‘Solidariteit met vluchtelingen en hulpbehoevenden’ is een kernwaarden van de partij. Het CDA heeft ‘in beginsel’ dan ook ingestemd met de realisatie van een AZC in de gemeente Hellendoorn.

Maar het CDA heeft wel meerdere wijzigingsvoorstellen ingediend op het ‘Toetsingskader’ (voorwaarden waar aan voldaan moet worden) en dit aan de gemeenteraad voorgelegd. Zo heeft het CDA voorgesteld, dat niet het college maar de gemeenteraad, als volksvertegenwoordiging, de AZC-locatie(s) moet bepalen. Ook vindt het CDA dat de realisatie van 3-4 kleinere locaties de voorkeur heeft, omdat een kleinere locatie de ‘gedragenheid en betrokkenheid’ van de omgeving bevordert. Voor beide voorstellen kreeg het CDA helaas geen steun van de andere partijen in de gemeenteraad van Hellendoorn waardoor deze voorstellen aan de kant zijn geschoven.

Wel was er voldoende steun voor andere voorstellen van ons zoals:
* de opvang van gezinnen en niet van’alleengaanden’;
* de garantie van passende dagbesteding;
* de situering van locaties in of aangrenzend aan de bebouwde kom;
* stimulering van actieve betrokkenheid van de samenleving (bijvoorbeeld door (sport)verenigingen, bedrijven, kerken en buurtverenigingen).

Het college heeft op basis van het toetsingskader in maart 2024 besloten een AZC te realiseren aan het eind van de bebouwde kom aan de Noordelijke Hoofddijk en er zijn inmiddels meerdere informatieavonden gehouden. Uit de vele reacties op deze avonden, de ontvangen e-mails, brieven en de vele berichten in de (sociale) media blijkt dat de locatiekeuze veel onrust veroorzaakt en veel vragen oproept. Enkele vragen zijn:
* Waarom zijn alleen locaties in de Kruidenwijk onderzocht?
* Waarom wordt niet gekozen voor meerdere (en dus kleinere) locaties?
* Hoe zit het met de veiligheid?
* Wie vergoedt de waardedaling van huizen in de nabijheid van een AZC?

Uit de e-mails en reacties die ons bereikt hebben, blijkt dat er door de komst van een AZC met name bij omwonenden en ondernemers zorgen leven over de veiligheid en leefbaarheid van de Kruidenwijk en omgeving. Dat is heel begrijpelijk. Het CDA neemt die zorgen serieus. Onlangs heeft het CDA daarom op uitnodiging een uitvoerig en constructief gesprek gevoerd met de Kerngroep Omwonenden AZC. Het CDA respecteert weliswaar het bij raadsmeerderheid genomen besluit dat het college van B&W de AZC locatie(s) bepaalt. Maar dat betekent niet dat de raad verder buitenspel staat.

De gemeenteraad heeft als volksvertegenwoordiging ook de plicht het college te controleren ten aanzien van besluiten over een AZC en deze in het openbaar verantwoording te laten afleggen. CDA Hellendoorn wenst dan ook een actievere rol voor de gemeenteraad.

Concreet zal het CDA aan de andere politieke partijen in de gemeenteraad voorstellen:
* Een openbare dialoog- expertmeeting te organiseren (met bijvoorbeeld experts, COA-locatiemanager AZC en politie) voor de inwoners van de gemeente Hellendoorn, de gemeenteraad en het college. Het doel is geen debat maar een dialoog om vragen te stellen en informatie/antwoorden te krijgen. De openbaarheid zal bijdragen aan het verbeteren van 'vertrouwen’. Bij deze meeting kan onder meer gesproken worden over veiligheid, beleving van omwonenden, positieve kanten van de opvang, goede ervaringen elders, inzet vrijwilligers, betrokkenheid van de buurt, huisartsenzorg en scholen.
* Bespreking van de uitkomsten van de 'dialoog- expertmeeting’ in een debatronde waarbij ook aan het college input geleverd kan worden voor onze wensen ten aanzien van de inhoud van het op te stellen COA contract.
* Eventuele raadsvoorstellen en/of moties agenderen voor een gemeenteraadsvergadering.

Bij bovenstaande gelegenheid zullen wij als CDA onder andere de vragen die bij u en ons leven aan het college stellen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat niet op al uw vragen op dit moment al antwoord is te geven door het college. Een deel van de onderwerpen maakt immers deel uit van de door het college komende tijd op te stellen concept overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en is daarmee nog onderwerp van gesprek tussen de gemeente en het COA.

Wij zullen de vinger aan de pols houden!

 

Hartelijke groet,

De fractie van CDA Hellendoorn,

Janneke Vorderman
Jeroen Piksen
Ernst Haitsma
Willy Kemper
John Evers
Gerrit Dijk
Roy Zijlstra

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.