03 februari 2023

‘Toekomstbestendige buitendienst’ van de gemeente in eigen beheer

De gehele raad,  exclusief de CDA-fractie, heeft op 31 januari j.l.  ingestemd met het voorstel “onderzoeksvraag onderzoek buitendienst”. Dit houdt in dat er een onderzoek zal plaatsvinden naar de toekomstige omvang van de buitendienst, voordat een onderzoek wordt gestart naar de verduurzaming dan wel nieuwbouw van de gemeentewerf. Het gaat bij de buitendienst om groenonderhoud, afvalinzameling, wegenbeheer etc.  

De CDA-fractie heeft zich uitgebreid in de materie verdiept en daarbij als uitgangspunt genomen het eindrapport  “Onderzoek toekomstbestendige buitendienst van januari 2016”. Een tevredenheidsonderzoek in 2016 onder bewoners leverde het cijfer 8 op.  

Het CDA vindt het wel goed te onderzoeken wat het programma van eisen is voor een toekomstig bestendige gemeentewerf en wat nodig is voor een  buitendienst met eigen medewerkers, in dienst van de gemeente. Dit vanuit de overtuiging zoals in het 2016 uitgevoerde  onderzoek is gesteld: ‘de buitendienst is bij uitstek geschikt om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee is het voor de gemeente mogelijk om haar voorbeeldfunctie tot het bieden van werkgelegenheid voor deze groep vorm en inhoud te geven’. Dat is gebeurt via de inzet van wsw-medewerkers van Stichting Noest. In het onderzoek van 2016 stond de buitendienst niet ter discussie. Dat gold toen en dat geldt nu nog steeds voor de CDA-fractie. 

Als verplaatsing van de werf aan de orde is geeft het CDA aan het college mee dat zowel de provincie als het waterschap er mogelijk belang bij hebben dat de werf wordt verplaatst vanwege de natuurdoelen Reggedal en daar financieel aan willen bijdragen. 

Het uitgevoerde onderzoek van 2016 is duidelijk en geeft voldoende aanknopingspunten om op de ingeslagen weg door te gaan. Opnieuw onderzoek doen is overbodig; het CDA is tegen een nieuw onderzoek . 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.