21 december 2023

Windturbines in Hellendoorn? Alleen met 100% lokaal lokaal eigendom!

Windturbines in Hellendoorn? Alleen met 100% lokaal lokaal eigendom!

Gemeenteraad verscherpt het windbeleid: alleen windturbines met 100% lokaal maatschappelijk eigendom.

Op initiatief van CDA Hellendoorn, Lokaal Hellendoorn en PvdA Hellendoorn is het door het college voorgestelde windbeleid aangescherpt middels het indienen van een amendement.

Genoemde partijen vinden dat in gebieden waar windturbines worden geplaatst de bevolking en de gemeenschap niet alleen de lasten maar ook de lusten moeten krijgen en daarbij ook in coöperatievorm eigenaar moeten kunnen worden.


Het CDA wil niet dat de financiële opbrengsten van windturbines in de zakken van commerciële bedrijven landen. Ook wil het CDA dat de gemeente een actieve rol neemt. Dat kan bijvoorbeeld door energiewerkgroepen te faciliteren een coöperatie op te richten, financiële deelname aan windprojecten of het aankopen van grond.

De provincie gaat over de vergunningverlening van grote windturbines maar zal rekening houden met het beleid van gemeentes.

De gemeente Hellendoorn kan nu met de provincie Overijssel overleggen over het clustergebied A35/ATT nabij Daarle en Daarlerveen. Dat gebied is namelijk door de provincie aangewezen om windmolens te plaatsen. Omdat procedures veel tijd kosten, zullen windturbines niet voor 2030 worden geplaatst. Hiermee respecteren we de in de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) gemaakte afspraken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.