25 januari 2023

Zorgen over drugsgebruik

Op 23 januari spreekt onze burgermeester in een artikel in TC Tubantia zijn zorgen uit over het toenemend drugsgebruik in onze gemeente. Het CDA deelt deze zorgen.

Het begint vaak onschuldig, althans zo lijkt het. Jongeren overzien de gevolgen van het gebruik en/of het dealen van drugs niet, en voor je het weet worden jongeren de criminaliteit ingezogen of ligt een verslaving op de loer.

De burgermeester geeft aan dat er meer moet worden ingezet op preventie, en dat daarin niet alleen politie, justitie en gemeenten een rol hebben maar ook ouders, sportclubs en maatschappelijke organisaties. Deze opvatting deelt het CDA.

Omdat we graag constructief meedenken hoe we deze preventie handen en voeten kunnen geven heeft het CDA de volgende vragen gesteld:

1. Omdat drugsgebruik/handel steeds vaker voorkomt op middelbare scholen willen we de burgermeester vragen met de directie van Reggesteyn te bespreken of de inzet van drugshonden op school, zoals op veel omliggende scholen al regelmatig gebeurt, onderdeel kan worden van het preventiebeleid.

2. Bovengenoemd voorstel ook te bespreken met de diverse sportclubs in onze gemeente.

3. Scholen, maatschappelijke organisaties en sportclubs te betrekken bij de uitvoering van het preventiebeleid, en suggestie en ideeën om drugsgebruik/handel te voorkomen of bestrijden die men vanuit deze organisaties doet, mee te nemen in het beleid.

Het CDA vindt het erg belangrijk dat er op dit punt concrete acties worden ondernomen om zoals onze burgermeeeter het zegt ‘het beest in de bek te kijken’ en nog belangrijk ‘het beest’ in toom te houden, en het liefst te verjagen. Samen met bovengenoemde organisaties moeten we proberen de gemeente Hellendoorn zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor ‘het beest’.

Het CDA ziet de reactie van het college met belangstelling tegemoet.

Zie het artikel in TC Tubantia, inclusief bijdrage van onze fractievoorzitter Jan Immink: https://www.tubantia.nl/reggestreek/hoe-verslaan-we-het-drugsbeest-in-nijverdal-zet-regelmatig-honden-in-op-reggesteyn-en-sportkantines~aa5df002/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.