30 maart 2021

Jan de Jong herdacht in raadsvergadering

Aan het begin van de raadsvergadering van 30 maart is ons oud CDA-raadslid Jan de Jong herdacht. Burgemeester Gilbert Isabella en onze CDA fractievoorzitter spraken warme woorden over zijn betekenis voor de Houtense samenleving, de gemeenteraad en het CDA. Lees hieronder...

Op 11 maart jl. bereikte ons het bijzonder droevige bericht dat oud-raadslid voor het CDA Jan de Jong op 75-jarige leeftijd is overleden.

Jan kennen we als een zeer betrokken bestuurder. Geliefd om zijn niet-aflatende inzet en betrokkenheid. Als volksvertegenwoordiger stond hij altijd dicht bij inwoners en ondernemers. Met zijn collega’s in de raad was het contact altijd constructief. Hij was een goed mens. Hij had oog voor de ander en toonde zich oprecht belangstellend.

In 2002 is Jan, samen met zijn gezin, in Houten komen wonen. Sinds zijn komst naar Houten heeft hij zich ingezet voor de parochie van de katholieke kerk in de regio. Jan was een aantal jaren voorzitter van het liturgisch beraad en gaf zelf invulling aan woord- en gebedsvieringen. Hij ging vele malen voor in verschillende vieringen.

Jan bekleedde afgelopen jaren verschillende bestuursfuncties, onder andere voor Omroep Houten en de Wereldwinkel. Hij was voorzitter van winkeliersvereniging Het Rond en stak vele uren in het behartigen van hun belangen en die van andere ondernemers in Houten. Hij was hierin een inspirerend voorbeeld voor velen.

Als dank voor al zijn inzet is Jan in 2014 koninklijk onderscheiden.

In september 2012 werd hij gemeenteraadslid voor het CDA. Jan had belangstelling voor alle facetten van het raadswerk. Gespecialiseerd was hij met name in de onderwerpen financiën, economie, buitengebied, ruimtelijke ontwikkeling, onderwijs en regiozaken.

Jan was voorzitter van de commissie verbonden partijen en bereidde deze stukken tot in de puntjes voor. Daarvoor was hij ook veel bij andere gemeenten te vinden. Zijn motto was dat we steeds meer afhankelijk zijn van wat er regionaal wordt bedacht, dus moeten we zorgen dat we daar zelf bij zijn.

Jan heeft zich ruim acht jaar als gemeenteraadslid ingezet voor de Houtense gemeenschap en benadrukte altijd dat daar zeer zeker ook de dorpen en het buitengebied bij hoorden.

We koesteren dat we Jan tijdens een fijn digitaal afscheid op 9 februari mooie, persoonlijke woorden hebben mogen toespreken. Jan genoot daar nog zichtbaar van.

Eind vorig jaar kreeg Jan te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Dit verschrikkelijke nieuws zorgde voor veel verslagenheid. Jan besloot om de tijd die hem nog gegund was door te brengen met zijn allerliefsten: zijn echtgenote Wanda, zijn 3 kinderen, schoondochters en kleinkinderen, naaste familieleden en vrienden. 8 maart was zijn laatste dag als raadslid.

We zijn Jan dankbaar voor alles wat hij voor de Houtense gemeenschap heeft betekend. We wensen Wanda, de familie en iedereen in Houten die hem gaat missen, heel veel sterkte toe met het verwerken van dit enorme verlies.

We zullen Jan zeer gaan missen.

Gilbert Isabella
burgemeester

Charlotte Visser
Griffier

 

Beste Wanda, voorzitter, andere aanwezigen hier en thuis, 

Nog geen twee maanden geleden, de burgemeester refereerde er al aan nam Jan hier afscheid van ons in deze raad. Hij stelde in de raadsvergadering nog vragen over Haalbaarheid en kansen van vervoer over water. Jan ten voeten uit! Wist van geen ophouden. Met heel z’n hart deed hij dit werk. Dat loslaten was wat. Maar, hem al zo snel loslaten is ook wat! Daar zijn we nog zeer van onder de indruk.

We realiseren ons dat het CDA en Houten ongelooflijk geboft hebben met Jan de Jong als raadslid. 9 jaar geleden na z’n pensioen trad hij aan, met een rugzak vol bestuurlijke kwaliteiten. Dat was mooi, maar wat hij vooral meebracht en opviel was zijn plezier en aanstekelijke medemenselijkheid. Het tekende hem. Evenals het vele zwoegen en ploeteren en vooral het zoeken naar die middenweg en verbinding met inwoners, ondernemers, agrariërs, jongeren, ambtenaren, coalitie en oppositie. Het was hem op z’n lijf geschreven. Altijd zoeken naar kansen en mogelijkheden, naar overeenkomsten in plaats van verschillen, altijd oplossingsgericht en met een tomeloze inzet, onvermoeibaar....

Hij heeft ons veel gegeven! Een rijkdom om op door te gaan. Dank daarvoor bijzonder mens, grote vriend van velen. Dank ook aan iedereen hier, die zorgden voor het bijzonder warme afscheid dat we Jan bij leven en bij overlijden hebben mogen geven. Dat was heel mooi. Dank daarvoor namens de CDA fractie.

Jan wordt op veel plekken gemist. Maar, jij Wanda mist hem uiteraard het meest. Lieve Wanda, we wensen jou, de kinderen en kleinkinderen veel lieve mensen om jullie heen, kracht, sterkte en Gods zegen.

We leven met jullie mee!

Cora Gerritsen, namens CDA fractie Houten 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.