02 november 2021

Inbreng algemene beschouwingen

Hieronder vindt u de bijdrage van het CDA Kapelle aan de algemene beschouwingen, bij monde van fractievoorzitter Ernest Franken.

Een belangrijk proces in elk politiek en bestuurlijk jaar is in de gemeenteraadsvergadering van 19 oktober 2021 met de oordeelsvormende behandeling van de begroting opgestart. In de voorliggende jaren heb ik mogen constateren dat dit proces in de meeste gevallen gepaard gaat met een begroting met een overschot dan wel positief saldo. Dat dit echter niet altijd zo is, is de afgelopen jaren ook wel gebleken. We kunnen dus zeker niet spreken van een vanzelfsprekendheid en moeten,gezien deze tijd, eerder van een bijzondere situatie spreken als er een positief saldo verwacht wordt. Voorzichtigheid met een(verwachte) marge voor onvoorziene situaties - de kosten binnen het sociaal domein zijn immers lastig te sturen, de gevolgen van Corona zijn nog niet uitgekristalliseerd en de ‘bouwmarkt’ is grillig - is dan ook noodzakelijk volgens onze partij. Een compliment voor deze begroting 2022 en meerjarenraming is dan ook zeker op zijn plaats. Maar laten we niet vergeten dat dit mede het gevolg is van de toegekende extra middelen vanuit de landelijke overheid. Zonder deze middelen had ik hier op een andere manier de algemene beschouwingen van het CDA Kapelle moeten beginnenverwacht ik. Desondanks, stropen we samen de mouwen in 2022 weer op!

De begroting 2022 laat op inhoud op veel punten een voortzetting van ingezet dan wel eerder afgesproken beleid zien. Toch zijn er ook recentere ontwikkelingen gaande waar in 2021 extra aan gewerkt is. Ik denk daarbij aan de ontwikkelingen voor verdere verduurzaming van onze samenleving, de omgevingswet en participatie initiatieven of ontwikkelingen. Goede ontwikkelingen die een basis kunnen vinden stabiel en meerjarig gemeentelijkbeleid. Zo is de basis op orde met vertrouwde zekerheden, maar ook met de ruimte om te veranderen en nieuwe initiatieven te ontplooien. Juist nu is namelijk het investeren en ontwikkelen van de samenleving zo belangrijk voor onze toekomst. Daarbij constateren wij ook dat veranderen niet vanzelf gaat en dat we daarom moeten doorpakken als het nodig is.

Duurzaamheid

Onze partij constateert dat er in 2022 aanzienlijke vervolgstappen gezet zullen worden in de duurzaamheidsagenda. Of dat nu is in beleid of uitvoering. We denken dat ook de lokale politiek zijn verantwoordelijkheid moet dragen en nemen, op dit onderdeel. Met ambitie en prikkelende doelstellingen. Echter niet ondoordacht en met als uitgangpunt haalbaar en betaalbaar. Wij vinden daarbij dat wij onze doelstellingen moeten nastreven ook als dat tot lastige keuzes lijd. Zo hebben we dit jaar ondanks onze bezwaren er mee ingestemd om zon-op-land beperkt toe te staan. Voor dit moment constateren we dat veel van de beloftes uit ons verkiezingsprogramma uit 2018 gerealiseerd zijn of aan gewerkt wordt. Nog een vraag over duurzaamheid aan de wethouder: Kunt u aangeven hoe het staat met de mogelijkheid tot implementeren van deelauto’s?

Sociaal domein

Ik kan nu, ook weer zoals sommige partijen in deze raadszaal met grote regelmaat laten horen, gaan spreken over de kosten en noodzakelijke bezuinigingen! Ik denk dat we ook hier niet naïef moeten zijn maar over kosten, kwaliteit en toegankelijkheid moeten spreken. We werken aan het verbeteren en efficiënter maken van de samenwerking in de keten, ondernemen initiatieven om eenzaamheid te reduceren, toegankelijkheid op maat te waarborgen en zoveel meer. Toch ‘kost’ dit veel moeite. De CDA fractie is van mening dat de oplopende totale kosten bij de huidige demografische en medisch-technologische ontwikkeling niet voorkomen kan worden. Laten we dan ook sturen op de juiste gegevens en niet meer enkel spreken over een totaal bedrag. Maar de ontwikkeling van de “gemiddelde kosten per gebruiker”. Pas dan is de prijs-, kwaliteit- en toegankelijkheidsdiscussie eerlijk te voeren! Wij zullen daartoe een motie indienen maar zijn nu reeds benieuwd wat de wethouder van deze nieuwe parametervoor onze gemeentelijke begroting denkt?

Economie en leefbaarheid

Reeds in ons verkiezingsprogramma stelden wij dat het hebben van genoeg en goede voorzieningen (in het bijzonder scholen en woningen) van groot belang is voor onze verbonden samenleving en een gemêleerde (leeftijds)opbouw. De initiatieven voor nieuwe onderwijshuisvesting voor enkele scholen en de oplevering van het nieuwe sprotcentrum doen ons dan ook goed. Weer een CDA programma ‘vinkje’. Toch zijn deze voorzieningen enkel van meerwaarde als deze ook toegankelijk zijn. Een gerichte wegenstructuur die passend is bij de ervaringen van omwonenden en gebruikers en de doelstelling van de weg, is daarbij van groot belang. Wij gaan er vanuit dat het nu eindelijk gerealiseerde ‘wegenplan’voortvarend wordt uitgevoerd. 

Het moge duidelijk zijn dat het CDA blij is met de kern specifieke beleidsaanpak die dit college hanteert. Het vervolg op de dorpsvisie Schore en het masterplan Wemeldinge zijn hier voorbeelden van. Participatie en leefbaarheid maar ook toerisme en ondernemerschap wordt hierbij onderkend en ondersteund. We zijn blij dat juist ook een kern als Wemeldinge een ondernemend plan gaat doorlopen waarbij de balans tussen wonen/leven en recreëren wordt gerespecteerd. Dat dit gepaard moet gaan met ruimte voor huizen en bedrijven (en daarmee onze gemeentelijke grondexploitatie) is logisch. Het is goed dat de ’grondactiviteiten’ om daar op termijn ook nog over te kunnen beschikken als gemeente, zijn en worden ondernomen. Zo zien we dat vele beleidsterreinen aan elkaar raken en gekoppeld zijn. Juist met de komende omgevingswet hoopt het CDA dat we deze koppelingen met u allen nog duidelijker en vaker kunnen leggen. Kan de wethouder overigens een update geven over de beloofde woningbouw bij de kern Schore? Over Schore sprekend willen wij de inwoners van deze kern een groot compliment geven over de ontwikkeling en het gebruik nemen van het nieuwe dorpshuis.

Om tot een afronding te komen, voorzitter. Een jaar geledenstond ik hier met beschouwing die begon met de constatering dat we midden in een pandemie zaten. Nu een jaar later zijn we nog zeker niet uit die pandemie maar lijkt er licht aan het einde van de tunnel te zijn. Omzien naar elkaar en aandacht voor de naasten die onze hulp nodig heeft blijft van wezenlijk belang. Stabiel bestuur, doorontwikkeld beleid, maar vooral de enorme inzet en betrokkenheid van iedereen in onze gemeente heeft ervoor gezorgd dat we zijn waar we nu samen staan. We houden dankbaar de mouwen opgestroopt en gaan door!

Ernest Franken, fractievoorzitter CDA Kapelle

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.