28 november 2023

CDA stelt vragen over Bibliotheek in Zwammerdam

In reactie op de recente inwonersbijeenkomst in Zwammerdam, heeft CDA-Raadslid Cheryl Oosterman samen met haar collega's vragen gesteld over de afwezigheid van een bibliotheek in de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). De inwoners zijn teleurgesteld, gezien eerdere toezeggingen en de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Daarom vroeg Cheryl het College om uitleg, bewustzijn van aangenomen amendementen en mogelijkheden voor samenwerking met de bibliotheek Rijn en Venen.

Zie hier de gestelde 'Artikel 40' vragen: 

"Naar aanleiding van de recente inwonersbijeenkomst in Zwammerdam, willen we graag een aantal vragen stellen over de afwezigheid van een bibliotheekfunctie in de MFA van Zwammerdam. Inwoners worden verwezen naar Bodegraven voor de bibliotheek. Dit terwijl er bij het verdwijnen van de bibliobus toegezegd is door de toenmalige wethouder Cultuur dat er serieus gekeken zou worden naar een vervanging voor de bibliobus, al was het maar in de vorm van een uitgiftepunt, in de nieuw te bouwen MFA. Het uiteindelijke besluit wordt door de inwoners als betreurenswaardig ontvangen.  

Zwammerdam valt binnen onze gemeente en daarmee dus ook binnen de verantwoordelijkheid van Rijn en Venen. Een bibliotheek valt bovendien onder de basisvoorzieningen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. 

Bovendien heeft Zwammerdam bewezen een gemeenschap te zijn waarin inwoners hun steentje bijdragen en waar altijd vrijwilligers bereid gevonden kunnen worden om te helpen waar nodig. Tot slot wil  de school, die ook gehuisvest zal worden in de MFA, een eigen kleine bibliotheek krijgen, wat een prima uitgangspunt kan zijn voor een bibliotheek (of uitgiftepunt) voor volwassenen. 

Daarom hebben wij de volgende vragen: 

1. Naar aanleiding van bovenstaande, vragen wij het College om een toelichting te geven op het besluit om wel of geen bibliotheekfunctie te creëren in Zwammerdam. Wat is hiervoor de motivatie? 

2. Is het College zich bewust van het aangenomen amendement (GL, SP, RGL) op de bibliotheekvisie (2015), aangenomen op 15 juni 2015, waarin staat: “In alle kernen van de gemeente is minimaal 1 (kern)satelliet die centraal in deze kern is gesitueerd die: 

- minimaal een collectie voor jeugd, een wisselcollectie voor volwassenen en een afgiftepunt voor gereserveerde boeken bevat en de mogelijkheid om ter plekke boeken te reserveren en kan fungeren als ontmoetingsplek.” Graag een reactie van het College op dit amendement en de bibliotheekvisie uit 2015 op dit punt.  

3. Wat zijn de mogelijkheden voor een samenwerking met bibliotheek Rijn en Venen voor een uitgiftepunt in Zwammerdam? Wat kan het College hierin betekenen? 

In afwachting van uw reactie,  

Cheryl Oosterman, CDA 

Gé Kapteijn, GroenLinks 

Nico de Jong, LBA"

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.