01 december 2023

Fractieflits November/December

Lees hier de nieuwste versie van onze nieuwsbrief de Fractieflits

*|MC:SUBJECT|*

FRACTIEFLITS
November/December 2023
Kerst Sing-a-long
Van harte nodigen we u uit op vrijdagavond 13 december in het sfeervol verlichte Parkvilla voor een kerst-sing-along. Een avond met sfeervolle muziek, ontmoeting en gezelligheid onder het genot van Glühwein of warme chocomelk.

Na een korte opening door onze fractievoorzitter, Jeroen van Gool, zal theoloog en schrijver Alain Verheij deze avond een mooi verhaal houden over Kerst, politiek en geloof!

Natuurlijk staan er vooral veel kerstliedjes op het programma. De muziek wordt verzorgd door de band TOV uit Hazerswoude-Dorp. Aansluitend is er ruimte om met elkaar het glas te heffen en samen terug te blikken op 2023. Kortom een avond die u niet wilt missen. U bent vanaf 19.15 uur van harte welkom!     

Locatie: Park Villa, Cornelis Geellaan 2, 2406 JG Alphen aan den Rijn
Wanneer: Woensdag 13/12. Inloop: 19.15 uur, einde 21.30 uur.
 
Terugblik Tweede Kamerverkiezingen - Een brief van Floris

Beste lezers,

Met een hart vol dankbaarheid kijk ik terug op de recente Tweede Kamerverkiezingen. Als kandidaat voor het CDA heb ik het voorrecht gehad om samen te werken met een fantastische groep mensen. Dank aan iedereen die zich heeft ingezet: de vrijwilligers die onvermoeibaar flyers hebben verspreid, met mij de wijken groen hebben gemaakt, banners en posters hebben opgehangen, en zo enthousiast onze boodschap hebben uitgedragen.

Het waren uitdagende verkiezingen, waarin we vanuit een achterstand begonnen. Mijn complimenten gaan uit naar Henri, wiens leiderschap en visie essentieel zijn voor onze partij. Hoewel de tijd beperkt was, heeft hij een blijvende indruk gemaakt, zowel binnen als buiten onze CDA-gemeenschap. Zijn groeiende populariteit is een veelbelovend teken voor de toekomst.

Een leerzaam aspect van deze verkiezingen was het succes van de PVV, die ondanks een minimale campagne aanzienlijke zetelwinst boekte. Dit benadrukt het belang van een heldere, consistente boodschap, iets waar wij als CDA ook naar moeten streven. We moeten deze ingeslagen weg blijven volgen en Henri blijven steunen, zowel in goede als in slechte tijden. Hoewel we misschien niet direct een grote sprong in zetelaantal zullen maken, vraag ik om geduld en vertrouwen.

Deze verkiezingen hebben mij persoonlijk veel gebracht: de kans om Alphen op de kaart te zetten, onvergetelijke ervaringen, en de mogelijkheid om zoveel inspirerende mensen te ontmoeten.

Ik ben dankbaar voor deze ervaring en kijk uit naar de toekomst. Wees gerust, ik blijf mij met enthousiasme inzetten voor onze gemeente en voor het CDA. Samen bouwen we verder aan een hoopvolle toekomst!

Met warme groeten,

Floris Out


ALV CDA Alphen a/d Rijn - 29 November 

Woensdagavond 29/11 was de algemene ledenvergadering van CDA Alphen a/d Rijn. Voorzitter Patricia de Sain blikte terug op de verkiezingen en hoewel het resultaat teleurstellend was, was er vooral trots op de campagne en de inzet van vele actieve leden en in het bijzonder onze Floris Out. Met Henri Bontenbal en de nieuwe generatie gesteund door de ouderen in onze partij, hebben we de weg terug omhoog weer gevonden. Vol energie en enthousiasme richten we de blik nu weer vooruit en blijven we ons lokaal van harte inzetten voor de inwoners, bedrijven en instellingen van Alphen en onze mooie dorpen.

Op de agenda stond o.a. de begroting en de nieuwe begrotingsrichtlijnen. Deze zijn met algemene stemmen aanvaard met dank aan onze penningmeester Wim van der Hoek.

Verder deelde Floris zijn campagne ervaringen en was er lof voor Marise van 't Woud en Sjors Verhage van het campagneteam. Fractievoorzitter Jeroen van Gool en wethouder Relus Breeuwsma namen ons mee in de actualiteiten en Jeroen gaf alvast een inkijkje in de plannen voor 2024. Winfried Ponsioen gaf een heldere toelichting op de plannen voor het Oude Raadhuis en daarna was er nog volop tijd voor elkaar informeel ontmoeten.

Kortom een geslaagde avond.

Van de Fractie
Algemene Beschouwingen - De begroting
Meer woningen, aandacht voor beheer openbare ruimte en oplossen verkeersknelpunten. 

Donderdag 9 november waren de algemene beschouwingen, het hoogtepunt van het politieke jaar, aangezien het over het zo goed mogelijk inzetten van onze belastingcenten gaat. Traditiegetrouw ontvingen de collegeleden uit handen van het CDA een kleine attentie aan het slot van zijn betoog. In het kader van behoedzaam begrotingsbeleid, en rentmeesterschap, was er dit jaar voor elk collegelid een groen CDA-spaarvarkentje.

In navolging van het CDA-initiatiefvoorstel Tiny Houses uit 2020, zijn onlangs, na veel aandringen vanuit deze partij, 91 woningen aan de Zaagmolen opgeleverd. Een versnelling en vermeerdering van de bouw van de broodnodige woningen in de hele gemeente is volgens van Gool hard nodig. Te vaak nog stranden plannen van inwoners, omdat innovatieve ideeen niet passen in de huidige regelgeving. De wethouder gaf na doorvragen van Van Gool aan, dat de grondhouding van onze ambtenaren bij bouwaanvragen voortaan is: ‘Ja, mits, in plaats van ‘nee, tenzij’.

Ook op groenbeheer en openbare ruimte wordt door het CDA keihard ingezet. Om op de lange termijn spaarzamer met het budget te kunnen omgaan, zou het college moeten inzetten op regelmatiger klein onderhoud, aldus Van Gool. Ook is een heldere en tijdige communicatie over onderhoud en werkzaamheden richting onze inwoners gewenst. De wethouder geeft aan dat we op zowel groenbeheer als de openbare ruimte verder en langer vooruit gekeken gaat worden.  De voortgang van de beloofde aanplanting van 100.000 bomen wordt door het CDA nauwlettend in de gaten gehouden. 

Lees de hele inbreng op onze website.

Verkeersproblemen Boskoop 

Het verkeersinfarct in Boskoop is voor veel mensen een nachtmerrie die al tientallen jaren voortduurt. Helma van der Louw, CDA-raadslid, benadrukte in het AD dat we allemaal moeten meewerken aan een oplossing. Ze begrijpt de problemen, maar wijst ook op het "niet in mijn achtertuin" standpunt dat vaak wordt ingenomen.

Lees hier het krantenartikel
 
 
 
AZC aan de Hoorn West

Op 15 november sprak commissie-raadslid Kirsten over de komst van een AZC aan de Hoorn West. Vanuit het CDA zijn we positief over de komst van het AZC. Er ligt een mooi en goed doordacht plan klaar.

Wij vinden dat we de mensen die uit onveilige gebieden zijn gevlucht, goed en menswaardig moeten opvangen. Het is geen Alphens probleem, maar een wereldwijd probleem. In 2015 konden we het met elkaar en nu kunnen we het weer! We kunnen kijken uit angst voor het onbekende, maar beter kunnen we kijken uit barmhartigheid. Onbekend maakt onbemind, laten we elkaar opzoeken en in gesprek gaan dan zie je dat het mensen zijn met dezelfde dromen en wensen zoals jij en ik.

Op 6 februari is er een filmvoorstelling Vlucht in Castellum theater. Een voorstelling met nagesprek om elkaar beter te leren begrijpen.

Kirsten Bruijnes, CDA commissie-raadslid


 
Ons plan voor het Oude Raadhuis

Afgelopen week stemde de raad met overgrote meerderheid in met de volgende stap voor het CDA-plan voor het Oude Raadhuis. Een definitief voorstel kan in het tweede kwartaal van 2024 aan de raad voorgelegd worden en in de eerste helft van 2025 afgemaakt worden. Daarmee wordt de toekomst van het Oude Raadhuis veiliggesteld. We zijn blij dat ons voorstel stap voor stap realiteit wordt. 

Een paar weken daarvoor verdedigde Winfried al zijn plan in de commissievergadering. Dit zorgde voor de nodige media-aandacht. 

Meer weten? 
  • Lees hier het interview met Winfried van afgelopen maandag op Alphens.nl.
  • Lees hier het interview met Winfried in het Algemeen Dagblad van 27-10-2023.
  • Kijk hier het commissiedebat terug.



 
CDA doneert aan Sintvoorieder1-actie

Eén op de tien kinderen in de grote steden groeit op in (verborgen) armoede. Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend om een cadeau te krijgen van Sinterklaas op 5 december.

Studio Alphen voerde vorige week samen met Omroep West, Den Haag FM, Sleutelstad, BO, Omroep Delft, Midvliet, RTV Krimpenerwaard, RTV Katwijk, RTV Gouwestad, ZFM en Feel Good Radio actie om in totaal 50.000 cadeaus in te zamelen ten behoeve van de kinderen die anders met Sinterklaas geen cadeau krijgen.

Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november maakte Studio Alphen de uitzendingen live vanuit de bibliotheek in het teken van de actieweek Sintvoorieder1. Samen met de luisteraars is het doel om 50.000 cadeaus in te zamelen!

Op maandag 20 november kwam het CDA Alphen aan den Rijn ruim 70 cadeaus doneren bij Studio Alphen voor Stichting SintVoorIedereen1. We zijn blij dat we aan een prachtig initiatief zoals dit als CDA konden bijdragen. Fractieleden Floris Out en Kirsten Bruijnes waren in de studio aanwezig.



 
CDA stelt vragen over MFA Zwammerdam

In reactie op de recente inwoners-bijeenkomst in Zwammerdam, heeft CDA-Raadslid Cheryl Oosterman samen met haar collega's vragen gesteld over de afwezigheid van een bibliotheek in de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA). 

Klik hier om ons nieuwsbericht hierover te lezen. 


 
Fractieleden op de been voor de "Week van Respect 2023" 

Een jaar geleden diende het CDA Alphen a/d RIjn een breed gedragen motie in tegen de verruwing in de samenleving. CDA-fractievoorzitter Jeroen van Gool deed de suggestie om de Week van Respect in Alphen hiervoor te benutten. Jeroen was dit jaar ook bij de nationale opening aanwezig. Tijdens de Week van Respect gaan honderden jongeren aan de slag met Respect-onderwijs. Raadsleden Floris Out en Helma van der Louw gaven deze week in onze gemeente een gastles op een basisschool.

Op maandag 6 november gaven minister-president Mark Rutte, rabbijn Awraham Soetendorp, imam Shamier Madhar en de Amerikaanse Ambassadeur Shefali Razdan Duggal het startschot van de Week van Respect in het bijzijn van honderden kinderen, jongeren, leraren, docenten, vertegenwoordigers uit het PO, VO, MBO, SO, ISK-onderwijs, sportbonden, gemeenten, provincies, en maatschappelijke partners. Minister-president Mark Rutte benadrukte het belang van het in staat stellen van docenten om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken in de klas: “Nooit was de Week van Respect zo urgent zoals nu. We moeten elkaar vast blijven houden. En als je elkaar leert kennen, dan blijken de overeenkomsten altijd groter te zijn dan de verschillen.” Over het recente Buitenhof-gesprek zei Rutte: ”De handdruk van Awraham Soetendorp en Shamier Madhar is heel Nederland doorgegaan en internationaal opgemerkt.” 

Raadslid Floris Out bezocht een groep 8 van de Rebothschool in Alphen aan den Rijn. Het bezoek, dat deel uitmaakte van een bredere bewustwordingscampagne, stond in het teken van wederzijds respect en de waarde van het algemeen kiesrecht. In een tijd waarin de samenleving steeds meer tekenen van polarisatie vertoont, benadrukte Out het belang van het accepteren van diverse meningen en elkaars standpunten. "Respect voor elkaar, onze hulpverleners, ouderen, en het waarderen van onze democratische principes zijn essentieel voor het samenleven,". De leerlingen, die zeer enthousiast deelnamen aan de discussies, kregen een praktische demonstratie van democratische principes door middel van een oefening waarbij ze moesten stemmen over de verdeling van een zak chocolade. Aanvankelijk werd er exclusief gestemd door de kinderen met een huisdier, waarna een tweede stemming onder alle leerlingen plaatsvond. De uiteindelijke beslissing om de chocolade eerlijk te verdelen, diende als een waardevolle illustratie van eerlijke besluitvorming en respect.

Onze bekende Boskoper en CDA-Raadslid Helma van der Louw gaf ook een gastles. "Het was verrassend hoe kinderen van groep 7/8 en 4/5  reageerden op dit thema tijdens de gastles die #helmavanderlouw heeft gegeven. Zeker de houding tegen hulpverleners tijdens vuurwerk was een actueel onderdeel, maar ook de verkiezingen en hoe partijen met elkaar omgaan riep veel vragen op" Aldus Helma. 


De fractie in gesprek met ..... 

De afgelopen twee maanden is het CDA Alphen a/d Rijn weer veelvuldig in gesprek geweest met onze inwoners, bewonersorganisaties en andere maatschappelijke organisaties. 

Op 13 november ging de fractie het gesprek aan met de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA).  Een interessant gesprek over de wensen van ondernemers in de gemeente, waar de wensen en kansen liggen. Waar kan de gemeente nog stappen zetten en waar moet de focus liggen? Het kwam allemaal ter tafel. 

Twee weken daarvoor hadden we het dorpsoverleg van Koudekerk op bezoek in het gemeentehuis. Een leuk en interessant gesprek over de problemen die de kern ondervindt en wat goed advies over hoe dit op te lossen. 

Veilig oversteken in Boskoop 

Het CDA Alphen aan den Rijn heeft afgelopen maand samen met de SGP vragen gesteld over de verkeersveiligheid rondom de oversteek Aardbeienpad-Boezemlaan in Boskoop.

Antwoord op de vraag van Helma van der Louw luidde: 
"Wij begrijpen dat het voornaamste punt is om op korte termijn maatregelen te nemen voor een veilige fietsoversteek op de Boezemlaan, waarbij de voorrangsregeling duidelijk is. Het college zal eind 2023 de uitwerking presenteren voor het verbeteren van de verkeersveiligheid bij de fietsoversteek aan de Boezemlaan in Boskoop, met realisatie gepland voor begin 2024. Dit voorstel zal worden besproken met de Fietsersbond en de betrokken scholen."

Afgelopen week zagen we gelukkig al het eerste resultaat van Helma's inspanningen toen de bomen rondom de oversteek zijn gesnoeid zodat fietsers beter zichtbaar zijn. 

Lees hier het nieuwsbericht over Helma's vragen. 

En het bewijs van de gesnoeide bomen ;)
Facebook
Twitter
Link
Website






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.