14 december 2023

Terugblik Kerst Sing-a-long 2023

Op woensdagavond 13 december organiseerden Kirsten Bruijnes, Mark Vermeulen en Relus Breeuwsma namens het CDA in Alphen aan den Rijn en CDA Zuid Holland een sing-a-long in Parkvilla. Inwoners, raadsleden en andere geïnteresseerden werden uitgenodigd om enkele kerstliederen met elkaar te zingen en zich te laten inspireren door enkele inhoudelijke bijdragen.

Fractievoorzitter Jeroen van Gool opende de avond met een korte bijdrage.
Jeroen van Gool: “Met deze bijeenkomst hopen wij, midden in adventtijd, een bijeenkomst van saamhorigheid, inspiratie en hoop te organiseren. Er is in deze donkere tijd veel waar mensen zich zorgen om maken. Individualisering, eenzaamheid, het klimaat, onrust in de wereld. En juist daarom is het goed om, tijdens een bijeenkomst als deze, in dankbaarheid stil te staan bij wat wij allemaal wel hebben. Kerst is immers het feest waarbij wij stilstaan bij de geboorte van Jezus Christus, het Licht voor de wereld.
 
Tijdens de voorbereiding op deze sing-a-long, moest ik terugdenken aan een bijeenkomst waar ik een paar weken terug bij was. Op het podium stond Awraham Soetendorp. Een 80-jarige rabbijn, die zich al zijn hele leven inzet voor vrede op aarde. Een paar dagen ervoor was hij te zien in het televisieprogramma Buitenhof. Hij zat daar samen met imam Shamier Madhar, uit Gouda. 
 
Het was een paar dagen na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. En daar zaten een Jood en een moslim aan één tafel. Er gebeurde iets moois. Soetendorp reikte de hand naar de imam en zei: “Laten we elkaar de hand vasthouden en dat doen we ook met het hart. Dat dit de warmte geeft die ook naar buiten toe gaat. Want wij moeten sterk genoeg zijn. Er kunnen verschillen van mening komen 'maar we houden elkaar vast.”

 
Vervolgens speelde het combo TOV uit Hazerswoude enkele kerstliederen zoals Stille Nacht, Heilige Nacht en Mary did you know. 

Theoloog Alain Verheij, zorgde voor een moment van bezinning en inspiratie door het Kerstverhaal over de geboorte van Jezus Christus in politiek perspectief te zetten. “Ik denk dat als Jezus nu geleefd zou hebben, het kerstverhaal een andere wending had gekregen. Dat het gezin van Jezus nooit op tijd gevlucht had kunnen hebben voor de keizer of dat zij door hun samenstelling misschien ook wel klem hadden komen zitten tussen regels en voorschriften. Sta daar eens bij stil als je nadenkt over een besluit: hoe zou dit het gezin van Jezus geraakt hebben?”.

Na de bijdrage van Alain werd er bijgepraat onder genot van een borrel of een glas glühwein. Ook werd er een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel; de kerstpakketten actie van Diaconaal Platform Alphen.

Met deze eerste sing-a-long lijkt een nieuwe traditie te zijn neergezet.

Het CDA in Alphen aan den Rijn en Zuid Holland wenst iedereen een gezegende kerst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.