11 december 2023

Nieuws van de Bewonersavonden.

In de afgelopen periode hebben de gemeenteraadsleden en commissieraadsleden van het CDA Alphen aan den Rijn actief deelgenomen aan bewonersavonden georganiseerd door de hele gemeente. Het CDA vindt deze bijeenkomsten van groot belang om een directe en open dialoog te bevorderen. Door betrokkenheid te tonen en te luisteren naar de zorgen en behoeften, kunnen wij de bewoners van onze gemeente nog beter vertegenwoordigen. 

Lees hieronder de ervaringen van onze fractieleden:

04/12/2023 Bewonersavond Hazerswoude-Dorp - Jeroen van Gool

Maandag 4 december was er wederom een bewonersavond. Jeroen van Gool was er namens de CDA fractie bij aanwezig. Dit keer werd de avond gehouden in De Korenaar in Hazerswoude-dorp. Na een korte toelichting door wethouder Schotanus, gaven verschillende ambtenaren een toelichting op thema’s als Woningbouw, Verkeer en Groenonderhoud. Voorzitter van De Juffrouw Pedro Overmeer vertelde de aanwezigen welke voorzieningen en activiteiten er allemaal in het dorpshuis worden gehouden.  Vanuit de zaal was gelegenheid om te reageren en input te leveren. Dit varieerde van de wens om het zwembad De Hazelaar te behouden tot het aanpakken van kuilen in de Dorpsstraat. En van het bieden van ruimte aan multi generationeel wonen tot aan het verbeteren van het groenonderhoud. Stuk voor stuk mooie bijdragen ter verbetering van het woongenot in Hazerswoude-Dorp.

27/11/2023 Bewonersavond Alphen Noord - Kirsten Bruijnes en Mark Vermeulen 

Op maandag 27 november waren Mark en Kirsten bij de bewonersavond aan de troubadourweg in Alphen aan den Rijn. Het ging om de buurten vanaf de Edelstenenbuurt tot en met de Gnephoek. Er waren zo´n 50 mensen aanwezig. In de presentaties van de buurten werd ingegaan wat de zorgpunten per buurt zijn. Afval overlast, hangjongeren, slecht openbaar vervoer, te weinig groen, slechte toegankelijkheid en dergelijke werden genoemd. Ook gaven veel bewoners aan de visie op verduurzamen van de buurten van de gemeente te missen. Wanneer gaan de huishoudens van het gas af? Veel mensen zijn zelf al een warmtepomp aan het aanschaffen. De vraag is of buurten t.z.t nog wel op het warmtenet kunnen? De bewoners hopen dat de gemeente echt gaat doen wat beloofd is. Verder moet men proberen om nog meer verbinding te maken door bijvoorbeeld met elkaar op te ruimen. Er moeten meer initiatieven in de buurt ontstaan. Men was erg blij met de gebiedsadviseurs.

08/11/2023 Bewonersavond Zwammerdam - Cheryl Oosterman

Ik ben bij 2 inwonersavonden geweest. De bijeenkomst in Zwammerdam was zo druk bezocht, dat er stoelen bijgehaald moesten worden en nog moesten er mensen staan. Dit geeft meteen ook weer hoe betrokken onze Dammenaren zijn. Veel problemen lossen ze met elkaar op, en dat gebeurt in een goede, positieve sfeer. Er werd gesproken over de toekomstplannen voor Zwammerdam en natuurlijk over de stand van zaken rond de MFA. Een aantal inwoners gaf aan teleurgesteld te zijn over het feit dat bibliotheek Rijn en Venen heeft aangegeven dat er geen uitgiftepunt komt in de nieuwe MFA. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het stellen van artikel 40 vragen door het CDA samen met GroenLinks en Lokaal Belang Alphen. Wij vinden het belangrijk dat er in iedere kern een bibliotheek of uitgiftepunt aanwezig is. Medio januari/februari verwachten we een antwoord van de verantwoordelijke wethouder.

07/11/2023 Bewonersavond Alphen West - Helma van der Louw 

Op deze bewonersavond waren veel bezoekers aanwezig en daar kan je merken dat het onderwerp leeft bij de inwoners van een gebied. Zaken die er uitsprongen waren vooral gericht op parkeren, toegankelijkheid van nieuwe woonprojecten, maar ook de activiteiten voor ouderen en speelplek voor kinderen vroegen de aandacht. Vragen werden gesteld over een groenbuffer tussen het industriegebied en de woonwijk. Ook deze avond is er veel informatie opgehaald en we kijken uit naar de verdere uitwerking en continuering van al deze avonden.

31/10/2023 Bewonersavond Boskoop - Helma van der Louw 

Er werden veel bezoekers verwacht tijdens deze inloopavond. Dit naar aanleiding van een oproep vanuit het Dorpsoverleg Boskoop om je stem te laten horen in de diverse ‘hete items’ die in Boskoop spelen. Er werd dus uitgeweken naar de RK Kerk aan de A.P. van Neslaan en deze was dan ook behoorlijk vol. Het werd een interessante avond waarbij Wethouder ‘wijken en kernen’ Gert Jan Schotanus inging op de mogelijkheid of juist onmogelijkheid voor een tweede oeververbinding. Verder was er veel aandacht voor het onderhoud van openbaar groen. Aan de hand van een presentatie werd uitgelegd hoe en volgens welke normen dit onderhoud plaatsvindt. Ook was er aandacht voor woningbouw voor jongeren en ouderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.