27 november 2023

Raad stemt in met Plan van CDA-raadslid Ponsioen voor Oude raadhuis

Een interview met CDA-raadslid Winfried Ponsioen. 

Hoe vindt u het dat de raad met uw plan voor het Oude raadhuis heeft ingestemd?

Ik ben er blij mee, want het is zonde om dit pand te laten verloederen. Er zijn al zoveel plannen geweest. Van popmuseum, appartementen, tot een school. Meerdere plannen en mogelijke gebruikers passeerden de revue in de afgelopen jaren, als het ging om een toekomstige bestemming voor het oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark. Ze belandden allemaal in de prullenbak. Vaak omdat partijen het niet eens konden worden of omdat het niet te betalen was.

Wat is er besloten?

De raad heeft besloten dat een werkgroep bestaande uit raadsleden, het college en ambtenaren met elkaar onderzoek doen naar een goede invulling van het pand. Het voorstel dat ik indiende is besproken in de raad en door het college voorzien van wensen en bedenkingen. Mijn oorspronkelijke voorstel heeft als doel het Oude Raadhuis als unieke trouwlocatie te behouden en de huidige activiteiten van de muziekschool ook. Verder willen we er een multifunctioneel centrum van maken, dat plaats biedt aan ateliers en expositieruimtes voor kunstenaars, kinderopvang, extra ruimte voor Parkvilla, een restaurant en het jeugdtheater. Besloten is om te verkennen of dit uit te voeren is. Hiervoor onderzoeken we drie scenario’s, een waarbij minimale aanpassingen aan het monument worden gedaan, een scenario waarbij noodzakelijke moderniseringen worden doorgevoerd en een scenario waarbij het pand volledig wordt gerestaureerd. In de werkgroep werken wij deze scenario’s en bijbehorende financien uit.

Waarom zet jij je zo hard in voor dit plan?

Ik ben geboren en getogen in Alphen aan den Rijn en het Oude Raadhuis is een mooi monument dat toekomst verdient. Het is een prachtig pand en vele inwoners van Alphen zijn hier getrouwd en hebben hier mooie herinneringen. Dat geldt ook voor mijn vrouw Koosje de Koeijer en mij. Er zijn helaas al zoveel oude panden in Alphen verdwenen, dat gaat als het aan ons ligt met het Oude Raadhuis niet gebeuren! Verder vind ik het belachelijk om meer gemeenschapsgeld uit te geven dan nodig. Als voormalig ondernemer heb ik samen met Koos verschillende monumentale panden verbouwd, dus ik weet hoe het is om scherp te calculeren, zodat ook grote projecten niet uit de hand lopen. We moeten als raad dit project bewaken alsof het om ons eigen huis en ons eigen geld gaat.

Daarom ben ik heel blij dat we nu een raadswerkgroep instellen met deskundigen die verstand van zaken hebben en zullen we vanuit het CDA scherp op de kosten letten.

Hoe snel zou er met de uitvoering van dit nieuwe plan gestart kunnen worden?

Het is wellicht ambitieus, maar met een strakke planning kan een definitief voorstel in het tweede kwartaal van 2024 aan de raad voorgelegd worden en in de eerste helft van 2025 afgemaakt worden. Dan is de toekomst van het oude Raadhuis binnen anderhalf jaar veilig gesteld. Dat zou onze voorkeur hebben, maar het belangrijkste is dat er nu in ieder geval besloten is om door te pakken en er een keuze wordt gemaakt waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.