20 juni 2023

Thema-avond "Gelijke Kansen voor Iedereen" brengt inspirerende sprekers samen

Op 19 Juni vond de thema-avond "Gelijke Kansen voor Iedereen" plaats, georganiseerd door het CDA Alphen aan den Rijn. De avond bij het een Alphense Buurten &zo bracht een aantal prominente sprekers samen die hun visie deelden over het belang van gelijke kansen, gezinnen en participatie in de samenleving. Het was een inspirerende avond voor het delen van inzichten en het bespreken van relevante kwesties.

Een van de sprekers op deze avond was Tweede Kamerlid Hilde Palland van het CDA. Zij benadrukte het belang van gelijke kansen voor alle kinderen in Nederland. Volgens Palland kan het pas echt goed gaan met het land wanneer het goed gaat met alle kinderen. Ze presenteerde de CDA-visie waarin het gezin wordt gezien als het hart van de samenleving. Het streven naar een goed gezinsleven zal daarin een politiek doel op zich moeten zijn. Tijdens haar betoog sprak Palland ook over de uitdagingen en zorgen waarmee gezinnen te maken hebben. Ze maakte zich onder andere zorgen over de financiële situatie van gezinnen en de druk om alle ballen in de lucht te houden. Palland pleitte ervoor dat de politiek meer oog heeft voor de behoeften van gezinnen. Daarnaast sprak ze over de wens van veel ouders voor verbeteringen in kinderopvang en begeleiding bij opvoeding. Palland stelde dat modern werkgeverschap, met onder andere ruimte voor thuiswerken en bijdragen aan kinderopvang, hierin een positieve rol kan spelen.

Een andere spreker was Janny Bakker, voorzitter van Movisie en tevens Eerste Kamerlid voor het CDA. Bakker promoveerde op het onderwerp Responsiviteit in het Sociaal Domein en deelde haar inzichten over het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en het belang van een sterke sociale basis. Ze pleitte ervoor om het systeem aan de voorkant te verbeteren, zodat iedereen in de samenleving van nut kan zijn en zich van nut kan voelen.

De derde spreker van de avond was Rienk Janssens, Strateeg Sociaal Domein bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Janssens sprak over het belang van een menselijke maat in het sociaal domein en benadrukte de noodzaak van zowel bestaanszekerheid in combinatie met kansengelijkheid. Hij pleitte ervoor om niet alleen te focussen op regelgeving, maar ook op redelijkheid bij het bieden van ondersteuning. Janssens onderstreepte het belang van een evenwichtig en rechtvaardig systeem waarin iedereen gelijke kansen krijgt om deel te nemen aan de samenleving.

CDA-Fractievoorzitter Jeroen van Gool: “Dit soort avonden organiseren wij, om kennis uit te wisselen en te horen wat er leeft in de samenleving. Voor ons is kansengelijkheid van groot belang. Maar ook zaken als bestaanszekerheid. gewoon rondkomen van een toereikend inkomen is iets waar mensen wat ons betreft recht op hebben. Het is helaas nog geen vanzelfsprekendheid. Om die reden hebben wij deze avond georganiseerd.”

CDA-Commissielid Kirsten Bruijnes: “Ook bij Buurten &zo zien we dat er nog veel gedaan kan worden aan gelijke kansen. Sommige mensen staan bij hun geboorte al 2-0 achter. Door lokale initiatieven proberen wij mensen te helpen waar dan kan en gewenst is. Naar elkaar omzien en hun talent zien, in plaats van te benadrukken wat niet kan, is van groot belang.”

De thema-avond "Gelijke Kansen voor Iedereen" bood een waardevol platform voor het delen van inzichten en het creëren van bewustzijn over belangrijke maatschappelijke thema's. De aanwezigen hebben ook na de presentaties middels stellingen aan verschillende tafels met de gastsprekers kunnen discussiëren over de onderwerpen. Ook de lokale problemen in onder andere het verenigingsleven, uitgesteld leven voor jongeren en het bereiken van mensen die hulp nodig hebben werden hier besproken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.