14 mei 2023

CDA Delft: “Verenigingen zijn het cement van onze stad!”

Afgelopen donderdag (11 mei 2023) vergaderde de raadscommissie Sociaal Domein en Wonen ook over een subsidieregeling voor energiekosten noodsteun energiekosten maatschappelijke organisaties. Onze fractie heeft namelijk vorig jaar schriftelijke vragen gesteld over de energiekosten voor verenigingen. Wij vinden verenigingen het cement en vrijwilligers de motor van onze Delftse samenleving. De bespreking was daarom op verzoek van onder meer het CDA.

De energiecrisis treft niet alleen individuele Delftenaren. Ook maatschappelijke organisaties zoals verengingen hebben te kampen met verhoogde energieprijzen. Verenigingen (en stichtingen) dragen in grote mate bij aan gemeenschapszin en een gezondere leefstijl, waardoor meer mensen zich thuis voelen in de stad, wijk of buurt. Daar moeten we aandacht voor hebben en om die reden indiende het CDA, met de steun van negen andere partijen in deze raad, schriftelijke vragen hierover in.

Het CDA maakt zich zorgen over de impact van de kostenstijgingen voor verenigingen. We zijn daarom blij dat er een subsidieregeling is. Wel is het belangrijk om ook vooruit te kijken. Hoewel de zomer voor de deur lijkt te staan, komt er ook weer een winter. Het is belangrijk dat er dus ook op de langere termijn gezonde verenigingen zijn en het CDA hoopt dat de resultaten uit de enquête die is gehouden ook worden ingezet om verenigingen op andere manieren te ondersteunen.

Het CDA wil er zeker van zijn dat verenigingen voldoende gelegenheid hebben om de subsidie aan te vragen om te overleven. De verengingen hebben ongeveer een maand de tijd om een aanvraag te doen. Wij hebben het college gevraagd het bereik van de regeling in de gaten te houden en als het bereik laag blijkt te zijn met verenigingen in gesprek te gaan. Het college heeft toegezegd dit te doen.

Tot slot heeft het CDA, samen met de ChristenUnie, gevraagd of ook kerken en andere religieuze verenigingen in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Het college liet in de beantwoording weten dat dit hoogstwaarschijnlijk het geval is.

De subsidieregeling is hier te vinden: https://www.delft.nl/nieuws/energiesubsidie-voor-organisaties

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.