18 maart 2023

CDA schrikt van verbouwkosten Rietveldtheather

Nog maar een jaar geleden stemde de gemeenteraad in met een budget van 1,4 miljoen euro voor de verbouw van het Rietveldtheater. Onlangs stuurde wethouder Van Vliet een brief naar de gemeenteraad dat, zoals het er nu naar uitziet, de kosten maar liefst 3,2 miljoen euro zullen bedragen. Binnen een jaar zijn de kosten twee-en-een-half keer hoger. Aanleiding voor het CDA om hier een debat in de commissievergadering Economie, Financiën voor aan te vragen.

Dat de kosten zo hard gestegen zijn komt deels door de sterk gestegen prijzen en de hoge inflatie, maar dit verklaart maar een deel van de kostenstijging. Die zitten voor het grootste deel in aanpassingen in het Plan van Eisen (PVE). Simpel gezegd: er is nog eens kritisch gekeken naar waar het theater aan moet voldoen en toen bleek dat alles bij elkaar veel duurder zou worden dan vorig jaar tegen de gemeenteraad gezegd.

CDA-raadslid Gerrit Jan Valk noemde dit in de commissievergadering "geblunder". Bovendien hekelde hij het verbloemende taalgebruik in de raadsbrief. Als illustratie citeerde hij een zin uit de briefbrief:

Op basis van de uitkomsten van het concept Voorlopig Ontwerp kan gesteld worden dat deze conclusie in retrospectief opzicht op onderdelen niet terecht was en dat het PVE op onderdelen niet voldoende specifiek en meetbaar was en dat de aannames onvoldoende in relatie tot elkaar hebben gestaan. 

In de commissievergadering sprak hij zijn zorg uit dat dit soort kostenoverschrijdingen ook bij andere grote verbouwprojecten kunnen optreden en vroeg hij de wethouder hoe hij dat wil gaan voorkomen. Ook vroeg Gerrit Jan de wethouder om nu breder te kijken dan de scenario's die nu onderzocht worden, zodat de raad straks uit verschillende opties kan kiezen. Op verzoek van het CDA komt dit punt terug op de eerstvolgende raadsagenda. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.