17 maart 2014

CDA Gouda presenteert een Vijfpuntenplan ‘Zorg voor de ouderenzorg’

Huibert van Rossum, lijsttrekker van het CDA Gouda, merkt bij elk gesprek in de stad dat mensen zich grote zorgen maken over ‘de zorg’. Deze signalen kregen we ook uit de Zorg om de Zorg tour die CDA Gouda eerder heeft georganiseerd.

Wat gaat er straks gebeuren als de gemeenten de zorg voor een groot deel moeten overnemen vanuit het Haagse? Hij stelt dat de beweging naar de gemeente op zich goed is. Om zorg zo dicht mogelijk bij mensen te organiseren. Maar het gaat nu té snel en de bezuinigingen zijn té fors’.

De gemeente gaat straks over een belangrijk deel van de ouderenzorg, maar moet dat wel met veel minder geld doen. Het CDA landelijk en lokaal vinden dat meer dan zorgwekkend. Mensen dreigen niet de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Bovendien vallen er mogelijk onnodig veel ontslagen. De tijd om dit goed te regelen is enorm kort. Daarom zou het goed zijn om in Den Haag aan te dringen op meer tijd, dat komt de zorgvuldigheid ten goede. De CDA Tweede Kamer heeft deze oproep ook gedaan dat steunen wij van harte.

Voor CDA Gouda staat centraal dat wie hulp nodig heeft, voorop staat. Niet de standaarden en de checklijsten. Zorgverleners en zorgorganisaties moeten efficiënt samenwerken en afspraken maken, in het belang van degene die de zorg nodig heeft. De gemeente moet kwalitatief goede zorg inkopen bij organisaties met weinig bureaucratie.

De vijf punten uit ‘Zorg om de ouderenzorg’:

Eén zorgaanspreekpunt voor alle zorgaanvragen. Intensieve inzet van de ouderenconsulent. Een stevige aanpak van eenzaamheid. Het verbouwen van een woning eenvoudiger maken. Voorkomen van overbelasting van mantelzorgers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.