18 maart 2014

CDA Gouda: stapelen van lasten slecht voor middeninkomens in Gouda

GOUDA - CDA Gouda wil dat de stapeling van lasten voor families, gezinnen en middeninkomens lokaal en landelijk niet los zien van elkaar. Wat CDA Gouda betreft is de eerste stap uit de Top-25 van gemeenten met de hoogste lasten voor burgers te komen. Het gaat dan om de OZB, de reinigingsrechten en het rioolrecht. Gezinnen en middeninkomens zien hun lasten stijgen terwijl ze schulden willen aflossen. CDA Gouda zet liever wat meer in op bezuinigen, dan op het als maar laten stijgen van de lasten, aldus lijsttrekker Huibert van Rossum.

In 2013 betaalde een gemiddeld gezin €867,- aan OZB, reinigingsheffingen en rioolrecht. Dat is een behoorlijk bedrag. Juist de middeninkomens en de gezinnen dragen veel bij en zijn de ruggengraat van de stad. Gouwenaars willen best veel doen, maar dan moet het wel mogelijk zijn. Als de kosten stijgen en er komt minder voor terug en je moet meer doen dan loopt dat spaak. Mensen willen best meer voor elkaar zorgen, meer voor de buurt meer voor elkaar doen, maar dan ook de ruimte en het vertrouwen krijgen.

‘Nu zie je dat steeds meer knellen, daarom moeten lokale lasten niet los worden gezien van de landelijke lasten. Uiteindelijk telt het allemaal op.’ Van Rossum; ‘Het houdt een keer op. Vandaar dat wij als CDA Gouda uit de Top-25 van gemeenten met de hoogste lasten willen. Verder is het stapelen van lasten voor CDA Gouda een doorn in het oog. Zeker als je bedenkt dat het aantal mensen met een betalingsachterstand van meer dan vier maanden op hun hypotheek groeit’.

Het CDA Gouda wil dan ook niet de afvalstoffenheffing gaan afrekenen per kilo afval (DIFTAR), zoals GroenLinks bepleit. Dan bestaat het risico dat juist gezinnen met kinderen de dupe worden. Met kinderen heb je gewoon meer afval. Een huishouden met twee of meer kinderen, betaalt dan al snel ruim 50 tot soms wel ruim 100 euro per jaar meer ten opzichte van het huidige systeem, waarin je een vast bedrag betaalt per huishouden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.