08 maart 2018

CDA Gouda wil duidelijkheid over financiering en garanties over tegengaan radicale invloeden bij nieuwe moskee Gouda

Een intentieovereenkomst is getekend voor de komst van een nieuwe moskee aan de Antwerpseweg. De moslimgemeenschap heeft net als iedere andere gemeenschap in Gouda de mogelijkheid voor het vestigen van een gebedsruimte. Wel zijn de afspraken en voorwaarden waaronder voor CDA Gouda cruciaal. Daarover heeft CDA Gouda vragen en wil die snel beantwoord zien.

Herkomst van de financiële middelen, zekerheid over het respecteren van onze democratische rechtsorde en het niet in huis halen van radicale salafistiche stromingen die integratie tegengaan in Gouda. Daarover worden afspraken gemaakt met de Marokkaans Islamitsche Vereniging (MIV) Assalam via een intentieovereenkomst. Deze is inmiddels getekend en houdt ook in de komst van een nieuwe moskee aan de Antwerpseweg. CDA Gouda heeft hierover vragen en wil die snel beantwoord zien.

Wat is er precies in de intentieovereenkomst afgesproken? Onder welke voorwaarden is tot afspraken gekomen? Welke afdwingbare garanties zijn er vastgelegd? Veel lijkt nog te moeten worden ingevuld en die onduidelijkheid mag er niet zijn.

Niet naïef zijn
Fractievoorzitter Huibert van Rossum: ‘We moeten niet naïef zijn. Toen wij eerder de komst van een omstreden prediker naar Gouda aan de kaak stelden, werd ons het versterken van polarisatie verweten. De man waar het om gaat zit inmiddels al een hele tijd vast in het buitenland. Bovendien ontraadde het stadsbestuur later ook zelf de komst van die prediker, maar de man kwam toch. Het komt er dus nu op aan hoe hard de afspraken zijn. Daar willen we garanties op. Ook over de herkomst van de financiële middelen. Daar was nogal gedoe over binnen de gemeenschap zelf en invloeden vanuit het buitenland willen wij hier niet. Daarover willen wij volledige helderheid’.

Inpasbaarheid kleinschalige gebedsruimte en draagvlak buurt cruciaal
Uitgangspunt vanuit CDA Gouda  is dat de mensen het recht hebben zich te organiseren en een pand te kopen. Ook de moslimgemeenschap heeft net als iedere andere gemeenschap in Gouda de mogelijkheid een gebedsruimte te vestigen binnen de bestaande wet- en regelgeving. Wel moet er dan gerekend kunnen worden op goede inpasbaarheid, heldere randvoowaarden en draagvlak vanuit de buurt.

Van Rossum: ‘Daar moet aan worden voldaan, dan ontstaat winst voor de gemeenschap zelf en voor Gouda als geheel. We willen dat niet over de hoofden van de Gouwenaars heen georganiseerd zien, maar dat mét hen tot afspraken wordt gekomen. Die duidelijkheid moet er komen en daar stellen we vragen over’. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.