09 januari 2015

CDA: Gouwenaar meer aan het roer in de stad

GOUDA - CDA Gouda organiseert binnenkort de 'Gouwenaar aan het roer'-conferentie. De rol van de overheid is veranderd. Burgers, verengingen, buurten hebben ideeën en willen invloed op hun leefomgeving. Dit zal CDA-fractievoorzitter Huibert van Rossum vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak, op de nieuwjaarsreceptie van het CDA, aankondigen.

Ondanks de mooie woorden van de coalitiepartijen D’66, VVD, PvdA, GroenLinks en GoudaPositief is er weinig werk gemaakt van de nieuwe bestuurscultuur. Zo zijn de stadsgesprekken bijvoorbeeld nooit van de grond gekomen. De overheid zal een meer faciliterende rol krijgen omdat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Het is volgens de CDA-fractie zaak om samen met burgers, wijkteams en het maatschappelijk middenveld te kijken hoe initatieven van onderop gerealiseerd kunnen worden. Volgens Van Rossum gaat het om het versterken van de betrokkenheid van bewoners: “Gouwenaars moeten de ruimte krijgen. Er is veel rumoer ontstaan rondom de wijkteams, de PWA-Kazerne maar ook leven veel vragen over de zorg en wat die veranderingen betekenen voor de rol van bewoners en de gemeente. CDA Gouda wil de ideeën van de Gouwenaars gaan verzamelen tijdens een conferentie. Iedereen in Gouda zal worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Wij hopen dat dit leidt tot ruimte voor de invloed van de Gouwenaars.”

De CDA-fractie heeft zelf ideeën over een nieuwe bestuurscultuur. Van Rossum: “Wij denken bijvoorbeeld aan een schaduwraad, of een stadsjury die gevraagd en ongevraagd advies geeft. Ook op het gebied van de ruimtelijke ordening zouden plannen waar aantoonbaar draagvlak bij omwonenden voor bestaan bijvoorbeeld versneld kunnen worden gerealiseerd. Verder moeten burgers en verenigingen het recht krijgen taken van de gemeente over te nemen. Zo staan zij letterlijk meer 'aan het roer'!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.