23 januari 2018

Samen meer met lijsttrekker Huibert van Rossum

Vorige keer een column van onze bestuursvoorzitter Hans Alderliesten. Vandaag een column geschreven door onze eigen fractievoorzitter en lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen Huibert van Rossum.

Een veilig Gouda!

Daar zet ik mij graag voor in vanuit het CDA Gouda. Gelukkig neemt het aantal inbraken nu af. Dat is goed nieuws. Het zal je maar gebeuren dat je thuiskomt en er zijn inbrekers geweest die je huis overhoop hebben gehaald. Afschuwelijk. Naast alle schade en spullen die weg zijn, brengt het vaak ook angst en een enorm gevoel van onveiligheid met zich mee.

We willen dan ook dat die positieve trend van minder inbraken wordt doorgezet. En dat gaat niet vanzelf. Veel inbrekers vallen in herhaling. Daarom pleiten we ervoor alles uit de kast te halen voor het kunnen inzetten van meer veiligheidsinstrumenten in Gouda.

Eind vorig jaar werden nog drie inbrekers aangehouden die gezamenlijk maar liefst 50 inbraken op hun naam hadden staan. Ook werd helder dat er 7 personen uit Gouda op de nationale terroristenlijst staan.

We willen dat voor dat soort situaties, waarin er grote kans is op herhaling van criminaliteit en uitingen van radicalisering met een concentratie in bepaalde wijken, besloten kan worden om die personen er te weren. Daar moeten ook de veiligheidsinstrumenten op ingericht worden om de veiligheid én leefbaarheid van alle Gouwenaars te vergroten. Alles wat landelijk aan instrumenten beschikbaar is moet uit de kast worden gehaald in Gouda om de veiligheid te vergroten. Het is heel raar om beschikbare middelen niet aan politie en handhavers te geven. We vinden het dan ook goed nieuws dat de burgemeester ons aangaf de wet toe te passen als het nodig is.

Door de 'Rotterdamwet' (Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek) kunnen mensen met een bepaald maatschappelijk beroep waar veel vraag naar is, en die wel een bijdrage aan de samenleving willen leveren, voorrang krijgen voor een woning. Ook kan de gemeente met de Rotterdamwet bekende overlastgevers juist verbieden om in een wijk of straat te komen wonen. Zeker personen met een criminele of radicale achtergrond moeten we kunnen weren of kunnen 'ontregelen'.

Kortom: alles uit de kast voor een veilig Gouda!

Samen meer. Voor een Gouda dat we door willen geven!

Huibert van Rossum, lijsttrekker voor het CDA Gouda

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.