04 december 2017

Samen meer met voorzitter Hans Alderliesten

Twee weken terug zijn we begonnen met de "Samen Meer"-rubriek. Vorige keer een column van onze wethouder Jan-Willem van Gelder. Vandaag een column geschreven door onze eigen voorzitter en nummer 10 op de kieslijst Hans Alderliesten.

Groen moet je doen!

‘Niemand kan een musje aanraken, zonder hem eerst gevangen te hebben’, schreef Augustinus, mijn favoriete filosoof. Op het eerste lijkt dit een cliché, maar als je even doordenkt, zit er meer in dat je denkt.

Gouda is een stad midden in het Groene Hart van Holland. Een stad met veel groen en veel recreatiemogelijkheden. De plassen en polders waar Gouda mee omgeven is zijn meer dan de moeite waard. Wandelend, fietsend of over het water zijn er talloze mogelijkheden om te genieten van de mooie schepping. Zelf woon ik nabij de Reeuwijkse Plassen, waar ik graag even naar toe loop om na een lange dag mijn hoofd leeg te maken. Heerlijk. De Goudse Breevaart inspireert elke dag opnieuw!

Laten we zuinig zijn op de natuur. Bomen zijn belangrijk voor de luchtkwaliteit. Groen doet goed. Kinderen spelen er graag in, het biedt mogelijkheden om te picknicken en de parken zijn ideale locaties voor fotoshoots. Zuinig zijn op de natuur betekent ook dat we onze rommel opruimen. Maar ook dat de overheid ons daarbij helpt. Voldoende prullenbakken dus, die regelmatig geleegd worden. Want rommel trekt rommel aan. Een schone stad willen we allemaal! De overheid staat ook voor de uitdaging te werken aan een circulaire economie, waarbij afval niet meer bestaat. Een van mijn dochtertjes leerde op school dat je alles kunt hergebruiken. Afval scheiden is belangrijk, maar moet wel lonen. Een schone taak!

Als betrokken CDA’er wil ik mij graag inzetten voor de leefbaarheid van de stad. Zo pleit ik ervoor dat elke buurt een speelplek heeft. En als buurtbewoners daar verantwoordelijkheid voor willen nemen of ideeën hebben om hun buurt op te knappen, of de groenvoorziening te beheren, dan moet dat kunnen. De overheid stapt af van de regisseursrol, en gaat écht faciliteren. Wat dat betekent? Dat de visie van inwoners actief wordt opgehaald, wordt meegenomen en meegewogen en waar mogelijk inwoners geholpen worden hun ideeën voor een betere buurt vorm te geven. En dan niet alleen op papier of in de raad, maar écht, zonder dat initiatiefnemers verzuipen in administratieve rompslomp.

Ik kom terug op het musje van Augustinus. Vangen dus! Aanpakken. Zeggen dat je groen belangrijk vindt, is niet voldoende. Duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben, is mooi, maar wat betekent het concreet? Groen moet je doen! Als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen ben ik blij het verkiezingsprogramma van CDA Gouda groen kleurt – oordeel zelf. Stem groen, stem CDA!

Hans Alderliesten, voorzitter van het CDA Gouda en kandidaat no. 10 op de kieslijst

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.