01 juni 2011

Visie op de Tussenbalans 2011 gemeente Gouda

Tussenbalans 2011

Het gaat financieel niet goed met Gouda. Dat is niet “typisch Gouds” maar in het hele land worden de gevolgen van de financiële crisis voelbaar.

En hoe lossen wij dat nou op?
Voor het CDA is iedere Gouwenaar uniek en waardevol. Niet als eenling maar als inwoner van de stad die samenleeft met die andere unieke Gouwenaars.
Daarom waren wij ook heel blij met de wijze waarop we met zijn allen in gesprek zijn gegaan. De hoorzittingen in de stad en de hoorzittingen met organisaties. Iedereen heeft de kans gekregen, en genomen, om mee te denken en suggesties te doen. En dat houden we voor ogen als we kijken naar de voorstellen die op tafel liggen.

Wij hebben als CDA een aantal kaders:

Allereerst het coalitieakkoord:

Een totale structurele bezuiniging van 15 miljoen waarbij we niet bezuinigen op veiligheid en armoedebeleid, maar verder staat alles ter discussie.

Ten tweede natuurlijk de uitgangspunten van het CDA en het verkiezingsprogramma waarin ze zijn uitgewerkt:

Publieke gerechtigheid:
Wij willen een betrouwbare overheid zijn. Afspraak is afspraak. Dus willen we duidelijk zijn naar alle betrokkenen wat en waar we, gezamenlijk, zullen moeten bezuinigen. Met zorg voor alle mensen en organisaties, want organisaties bestaan immers uit mensen, maar ook met de opdracht om daar wat voor terug te doen. En dan kom ik vanzelf bij het volgende uitgangspunt

Gespreide verantwoordelijkheid
Wij met zijn allen zijn Gouda. Er is niet zo iets als “De Gemeente” of “de burger”. We zullen het met zijn allen moeten doen, met minder geld. Dus moeten we gebruik maken van alle kennis en kunde die er is in de stad. En die is er! De wijkteams bijvoorbeeld zijn een bron van kennis en kunde en ook nog een hele goedkope. Maar ook de wijze waarop allerlei andere organisaties hebben meegedacht in de afgelopen maanden. Daarvoor verdienen ze wat ons betreft een heel groot compliment. Een uitzondering daarop maken wij voor Cyclus. Bij de Ronde Tafelgesprekken ontbrak deze organisatie. Geen enkel bericht hebben wij ontvangen waarom ze zich niet verwaardigden om op de uitnodiging in te gaan, geen enkel idee hebben wij als Raad gehoord waaruit blijkt dat ze actief meedenken met de stad en op welke wijze we kunnen besparen. Dat maakt het CDA in elk geval niet welgezind richting deze organisatie.
De deelname en inspanning van alle andere organisaties stonden daarmee in contrast: het CDA voelde zich gesteund door de creativiteit en oplossingsgerichtheid bij deze moeilijke beslissingen. De bezuinigingsopgave wordt daardoor een taak van ons allemaal: ultieme uitwerking van ons uitgangspunt. En dat leidt dus vanzelf tot het derde uitgangspunt van het CDA:

Solidariteit
Want met zijn allen de schouders eronder zetten is solidair zijn met elkaar, zonder dat dat ten koste gaat van de zwaksten in onze stad. Dat is ook de reden dat we niet bezuinigen op armoedebeleid.

En waar doen we het voor?

Voor onze kinderen en kindskinderen: Rentmeesterschap

De wereld houdt niet op na deze zittingsperiode. Wij willen dat onze kleinkinderen ook leven in een stad waar ze trots op kunnen zijn. Daarvoor moeten onze kinderen wel de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dus leren wat de aarde, en het water (de Zuidelijke Toegang blijft op ons netvlies), te bieden heeft. In Gouda is de Kinderboerderij daar een hele goede plek voor. Het CDA is trots op de Kinderboerderij en de mensen die daar werken. Wij vinden het geweldig welke inspanningen zij hebben geleverd om bezuinigingen te realiseren. Wij vragen het college om in gesprek te gaan met de Raad voor de Kinderbescherming: het kan niet zo zijn dat zij gratis gebruik maken van een Goudse voorziening. Daar kan voor betaald worden. En we rekenen op de inwoners van Gouda. Stem voor de vrijwilligers van de Kinderboerderij bij de verkiezing van hét vrijwilliger(sproject) van het jaar, georganiseerd door de SKBN (is ook weer 500 Euro) en of koop een Kinderboerderijpaspoort.

Maar ook leren wat de wereld in het algemeen te bieden heeft. Het museum maakt een omslag naar een museum van de geschiedenis van Gouda. Om trots te kunnen zijn, moet je weten wat in vroeger tijden mensen hebben gebouwd, opgezet en bereikt. Die kennis draagt bij om later verantwoordelijkheid te nemen voor onze stad.
Complimenten voor de bezuinigingsvoorstellen. Zoals van een culturele instelling verwacht mag worden is creatief meegedacht om de bezuinigingen te realiseren. Wel heeft het CDA nog een vraag: in het voorstel kunnen we geen onderbouwing vinden van 35.000 euro. Kan de wethouder een antwoord geven?

Bij het ontdekken en waarderen van de wereld is Lezen een voorwaarde. Daarbij is de bieb een onmisbare schakel. Wij juichen het toe dat de Bieb zich wil inspannen voor het behoud van Kinderbibliotheken. Twee worden/zijn gerealiseerd, maar de andere twee zijn “afhankelijk van het vinden van financiering”? Wat wordt daarmee bedoeld? En in elk geval: het CDA vindt dat het college zich tot het uiterste moet inspannen moet financiering te vinden. Wees creatief! Vind de oplossing!
Die creativiteit verwachten we van al onze partners, dus moeten wij dat zelf ook doen. Wat betreft de huisvesting: wij wachten nog steeds op een visie op het (her)gebruik van monumentale panden, zoals vorig jaar reeds gevraagd door onze voormalige fractievoorzitter.
De culturele sector is zwaar getroffen door de bezuinigingen. Het CDA stelt voor om over 3 jaar te evalueren wat de effecten zijn van die bezuinigingen. Welke maatregelen zijn beter of slechter uitgepakt en wat is het effect op toerisme en recreatie, maw: een onderzoek naar het effect én naar het economisch rendement van de culturele infrastructuur.

Rentmeesterschap betekent ook dat de overheid haar eigen financiën op orde moet hebben. Dat hebben we niet, maar de voorstellen die er nu liggen, van het college, van het maatschappelijk middenveld, van organisaties en partners, dus van ons allemaal, geven wel een aanzet tot het weer financieel gezond maken van onze stad.

Voor ons, voor onze kinderen en voor onze kindskinderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.