2. Martijn van der Wind

Kandidaat Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Luisteren, verbinden, aanpakken

Martijn van der Wind (1975) woont met zijn vrouw en hun twee kinderen sinds twee jaar in Westergouwe. Vierentwintig jaar geleden kwamen ze vanuit Utrecht naar Gouda. “Ik ben en voel me Gouwenaar. Gouda zit in ons hart.”

Via een uitwisselingsprogramma ging hij naar Zuid-Afrika voor een studie Communicatie. Daar ontmoette hij zijn vrouw en ze besloten om in Nederland hun toekomst op te bouwen. Ze zochten een huis in de buurt van Hilversum vanwege zijn werk. “Wij hadden hetzelfde probleem als veel jongeren nu, we konden geen betaalbare starterswoning vinden. We kwamen bij Gouda terecht, omdat het heel centraal ligt. Ons eerste huis was in Korte Akkeren, een paar jaar later verhuisden ze naar Plaswijck.”

Hij begrijpt de situatie van de jongeren in Gouda. “Hun grootste zorg, ook die van mijn zoon, is het vinden van een woning. Wat wij in Gouda keihard nodig hebben, is betaalbare huisvesting voor jongeren. Ze hebben recht op een plek.”

 

Duurzaamheid

Rentmeesterschap is iets wat Martijn bezighoudt. Hoe ga je om met je leefomgeving, met de aarde, met het milieu? “Als je al heel lang in een huis woont is het lastig om te verduurzamen. Op een gegeven moment zag ik een advertentie van Westergouwe. Na lobbyen bij de projectontwikkelaar werd dat uiteindelijk gasloos gebouwd. We gebruiken in ons nieuwe huis bodemwarmte, zonnepanelen en hebben bewust gekozen voor een afwisseling van bestrating zodat het regenwater goed wegloopt.”

 

CDA

Ongeveer tien jaar geleden werd hij lid van het CDA. In 2014 werd Martijn burgerraadslid en de afgelopen vier jaar was hij raadslid en fractievoorzitter. “Het is een bijzonder voorrecht dat ik de stad mag vertegenwoordigen.”

 

Tussen de mensen

Zijn motivatie om de politiek in te gaan was om het eerlijke verhaal te vertellen. “Dat is niet altijd een leuk verhaal, je kunt het niet altijd iedereen naar de zin maken. Mensen begrijpen dat, zolang je daar niet omheen draait en gewoon eerlijk uitlegt wat het probleem is en welke keuzes je gemaakt hebt.”

Martijn krijgt regelmatig berichten en e-mails. Als mensen een probleem aankaarten dan gaat hij erheen. “Ik wil het zien, horen en proeven. Minder in het Huis van de Stad, meer tussen de mensen staan.”

De toenemende kloof tussen burgers en politiek stoort hem. Mensen die zich niet meer vertegenwoordigd voelen en niet meer gaan stemmen. “Dat raakt me. Elke stem telt, iedereen hoort erbij, ieders mening telt. Iedereen moet mee kunnen doen.”

 

Schoon, heel en veilig

De verloedering en vervuiling van de stad zorgen voor een onveilige stad. “Elke Gouwenaar wil een schone stad. Op het moment dat rotzooi overal op staat ligt, is Gouda niet schoon. We moeten kritisch kijken naar de huidige manier van afvalscheiden. Mensen met een klein huis zadel je op met een gang of keuken vol prullenbakken. Dat kan anders.”

De aanpak van straatintimidatie en criminaliteit en de overlast van de vele coffeeshops staan hoog op de prioriteitenlijst. Ook de verkeersveiligheid heeft de aandacht, met name de fietsroutes van en naar scholen. “In Gouda zijn veel ongevallen met fietsers. Ouders moeten met een veilig gevoel hun kinderen op de fiets naar school kunnen laten gaan.”

 

Ondernemende stad

Gouda is eeuwenlang een stad van handelsstromen en verkeer geweest, een bruisende stad. “Voor ondernemers is het ongelofelijk belangrijk dat ze bereikbaar zijn. Diezelfde ondernemers zorgen ook voor werkgelegenheid. Zo wordt Gouda een leefbare stad, waarin je kunt wonen, werken en recreëren.”

 

Samen maken we de stad

Individuen samen maken een groep, samen maken we de stad. “Ik zie veel eenzaamheid. Onder ouderen, maar ook onder jongeren. Daar maak ik me zorgen om. Als overheid moeten we zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, met alle diversiteit en verschillen. 

"Mensen kunnen altijd contact met me opnemen. Ik ga graag het gesprek aan. Mijn contactgegevens staan op martijnvanderwind.nl.

 

Martijn van der Wind

Nr. 2 op de kieslijst van het CDA Gouda - gemeenteraadsverkiezingen 2022

 

Bekijk ook de video van Martijn van der Wind waarin hij vertelt over een schoon en veilig Gouda.

Bekijk de video hieronder waarin Martijn van der Wind vertelt over sporten in Gouda.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.