5. Hendrik Spit

Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022

Aanpakker en doorzetter

Hendrik Spit (1952) werd geboren in Hoogeveen en verhuisde in 1986 met zijn vrouw en twee zoontjes naar Gouda. Vanwege zijn werk reisde hij de halve wereld over. Als jongen wilde hij naar de zeevaartschool, kapitein worden op een schip. Het liep niet zoals hij gewild had, maar Hendrik liet zich niet uit het veld slaan.

 

Doelgericht

Op zijn negentiende gaf hij wiskundeles aan een boormeester, dat is iemand die op een boortoren werkt. “Zaterdags werkte ik bij een tankstation en daar ontmoette ik mijn leerling. Toen ik bij het eindexamen bleef steken en de school moest verlaten, bezorgde hij mij een baan op een boortoren. Op de hbs had ik wiskunde en scheikunde in mijn pakket en die kennis kwam op boortorens heel goed van pas.”

Op een boortoren werkt ook altijd een wellsite-engineer, een soort geoloog. “Ik zei dat ik zijn baan wel wilde hebben. Die man zei dat ik dan een opleiding in Parijs moest volgen. Zo gezegd, zo gedaan. Daar was ik de enige die al op een boortoren gewerkt had. Mijn medestudenten kwamen uit alle delen van de wereld en hadden al opleidingen in geologie gehad. Ik wist wat ik wilde en daar ging ik voor, al kostte het wel moeite.”

 

Doorzetter

Vanwege zijn werk in de buitengaatse olie- en gasopsporing en winning, heeft hij veel van de wereld gezien. “Ik werd uitgezonden naar Frans Afrika. In ieder land leerde ik wat nieuws. Achteraf denk ik dat ik op de verkeerde middelbare school heb gezeten en daardoor zelf mijn weg moest vinden.” In de weekenden doorliep hij, met succes, alsnog de hogere zeevaartschool en zeilvaartschool.

 

Oog voor de medemens

Zo’n zes jaar geleden maakte hij een dagje vrij voor de voedselbank en reed op een van de busjes. “Nadat één daarvan de APK niet meer haalde, ben ik op zoek gegaan naar een vervanger. Via het Rabofonds heb ik toen twee busjes kunnen vervangen waarvan één zelfs op aardgas rijdt. Een hele verbetering.” Nu is hij bezig met de verhuizing van de Voedselbank naar een ander pand.

Dit is typisch Hendrik, hij ziet het probleem, weet waar het geld te halen is en regelt het. Hij heeft het goed en weet ook dat het niet bij iedereen zo is. Via de ledenraad van de Rabobank, kwam hij onder andere in contact met schuldhulpmaatjes. Hij ziet ook mensen die minder geluk hebben gehad in het leven.

 

Het klimaat

Al jaren is hij lid van het CDA en vier jaar geleden stond hij ook al op de kieslijst. Als je actief betrokken bent bij het CDA, ben je onderdeel van de samenleving. Zo kun je invloed uitoefenen op dingen en zaken voor elkaar krijgen. “Ik heb mij verdiept in waterstof en warmwaterbronnen. Het is verrassend hoe ver de Nederlandse industrie al is op dit gebied. Dit alles kan ons klimaat alleen maar ten goede komen. Nu de politieke wil nog.”

 

Veiligheid in het verkeer

De snelheid van de auto’s in de binnenstad van Gouda is een doorn in zijn oog. “Die mensen hebben geen idee wat voor impact het heeft als je iemand aanrijdt en als diegene daar blijvende schade of erger van ondervindt. Dat vergeet je niet zomaar, zelfs niet met een busje lachgas. Daar zou ik graag wat aan willen doen. De snelheid drastisch omlaag. Geen slappe hap, duidelijkheid.”

 

Hendrik Spit

Nr. 5 op de kieslijst van CDA Gouda - gemeenteraardsverkiezingen 2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.