7. Jessy Hoekstra

Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022

Sportief, actief en betrokken

Jessy Hoekstra (1995) vertelde aan zijn voetbalvrienden dat hij op de kieslijst van het CDA in Gouda stond. Hij was verrast over de positieve reacties. In het weekend is hij vaak te vinden in het Groenhovenpark. “Vanaf mijn vijfde zit ik al op voetbal. Eigenlijk ben ik altijd wel op of rondom het voetbalveld. Al mijn vrienden zijn daar.”

Na de middelbare school ging hij rechten studeren aan de Haagse Hogeschool. Op dit moment is Jessy bezig met een master Legal Management aan de Hogeschool in Amsterdam. “Doordat ik werkte naast mijn studie kon ik zien wat ik leuk vond en eventueel makkelijk switchen. Nu werk ik bij een verzekeringsmaatschappij in Amsterdam als claimsmanager.”

 

Interesse in politiek

Op Youtube zag hij een debat dat zijn interesse in de politiek wekte. “Pittige debatten vind ik leuk, als het een beetje botst en er spanning in zit. Ik vind het interessant wat bepaalde politieke partijen van iets vinden en volg dat ook.” Hij onderzocht hoe hij meer betrokken kon worden bij de lokale politiek en stuurde een mail naar het CDA Gouda. “Ze wilden me heel graag op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het belangrijkste is dat ik mee kan kijken hoe het allemaal gaat en om te leren. Voor ik het wist stond ik als nummer 7 op de lijst.”

 

Sport

De afgelopen tijd kon Jessy niet voetballen of sporten vanwege de winterstop en de coronamaatregelen. “Dat is heel jammer. Normaal ga ik sporten en ben ik in beweging als ik naar mijn werk ga, maar nu zit ik vooral achter mijn laptop. Dat is niet goed voor je gezondheid.”

Jessy denkt dat verveling ervoor zorgt dat jongeren andere dingen gaan doen, dingen die niet altijd leuk zijn. “Iedereen zit thuis en heeft tijd en energie over. Wat kun je dan gaan doen? Er is een app waar jongeren huisfeestjes mee organiseren, ook in Gouda. Uiteindelijk zal dat tot meer besmettingen leiden, meer dan wanneer je samen buiten gaat voetballen.”

 

Iedereen moet mee kunnen doen

In Gouda zou sporten voor iedereen mogelijk moeten zijn. “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen kan sporten. Uiteindelijk zal het ook schelen in de gezondheidszorgkosten. Als iemand een beperking heeft, dan moeten we diegene zo goed mogelijk ondersteunen zodat hij wel meekan doen. Dat lijkt me het minste wat we kunnen doen in deze maatschappij. Een gezonde lifestyle is heel belangrijk.”

 

Communiceren met jongeren

Zijn leeftijdgenoten zijn niet echt politiek betrokken, maar hebben wel over alles een mening zonder te gaan stemmen. “Vaak hebben jongeren het idee dat ze geen invloed kunnen uitoefenen, dat hun stem geen zin heeft. Informatie is te weinig op jongeren gericht, zo bereik je ze niet. Bijna nooit zie je informatie over de lokale politiek op Instagram voorbijkomen. Dat kan anders.”

Doordat Jessy op de lijst staat, bereikt hij al andere jongeren. “Ze zijn oprecht geïnteresseerd en vragen veel. Je kan overal commentaar op hebben, maar zelf niets doen is voor mij geen optie.”

Jessy Hoekstra

Nr. 7 op de kieslijst van CDA Gouda - gemeenteraadsverkiezingen 2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.