9. Heleen Verkade-de Heer

Kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022
Heleen Verkade-de Heer

Samen, met elkaar en een vleugje humor

Heleen Verkade-de Heer (1967) woont samen met haar man en drie kinderen in Kort-Haarlem, in het huis waar ze is opgegroeid. Na de middelbare school verhuisde ze van Gouda naar Utrecht en volgde een rechtenstudie. Ze ontmoette daar haar man en ze kregen hun eerste kind. “We wilden groter gaan wonen en in Utrecht lukte dat niet. Toen mijn moeder verhuisde, kwam het huis vrij. Het was leuk om er weer terug te zijn, het voelde vertrouwd.”

 

Wetgeving en onderwijs

Twee van de kinderen zitten op het Driestar College, de school waar ze vroeger zelf ook naar toe ging. “Er zijn nog een paar docenten waar ik zelf ook les van heb gehad.” Na haar studie ging ze als wetgevingsjurist werken bij het ministerie van Landbouw en daarna bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds dertien jaar werkt ze bij de Goudse hogeschool en onderwijsadviesdienst Driestar educatief. “Ik ben beleidsmedewerker voor het bestuur en hou me bezig met overheidsregelingen, juridische klussen, en ik zorg dat alle reglementen op orde zijn. Werken voor het onderwijs is mooi en ik heb ook erg leuke collega’s.”

 

Midden in de samenleving

Heleen zet zich in voor haar buurt, stad en kerkelijke gemeente. Toen ze jaren geleden met zwangerschapsverlof was, zag ze een oproep voor het wijkteam. “Met een groep burgers dachten we na over hoe de wijk leefbaarder kon worden. Je kon van alles bedenken en initiatieven en voorstellen doen bij de gemeente. Daar ben ik toen heel actief in geweest. Ik ontdekte dat je met elkaar, en in goed overleg met de gemeente en politiek, tot hele mooie dingen kan komen. Zo verschenen er speeltuinen in de wijk en kregen we aandacht voor het aanpakken van de verkeerssnelheid”.

Vier jaar geleden sloot ze zich aan bij GoudApot, een vrijwilligersorganisatie die initiatieven steunt van Gouwenaren die hun straat, wijk of de stad mooier, leuker of beter maken. “De gemeente geeft geld aan GoudApot en zij zorgen dat het via de aanvragers goed besteed wordt. Denk aan de kerstbomen in de Karnemelksloot en Martenssingel. “

 

CDA

Door haar werk en vrijwilligerswerk volgde Heleen de landelijke en lokale politiek vanaf de zijlijn. “Ik werd gevraagd om actief te worden voor het CDA. Na lang nadenken, heb ik ja gezegd. Ik voel me thuis bij het CDA. Het is voor mij de partij van en voor de Goudse samenleving, die bewoners centraal stelt en naar ze probeert te luisteren. De christelijke wortels zijn voor mij ook erg belangrijk. De CDA-beginselen zijn ook mijn beginselen. Minder ik, meer wij.”

Op het stadhuis en in de raadszaal hangt een spreuk die haar erg aanspreekt: Audite et Alteram Partem. “Het betekent dat je luistert naar elkaar. Als jij een standpunt hebt, is dat prima, maar schrijf een ander niet af die er anders over denkt. Probeer er met elkaar uit te komen. Dat is een belangrijke drijfveer voor mij. Het is soms goed om zaken wat te relativeren en ook met humor te benaderen. Dat kan de kou uit de lucht nemen.”

 

Sint-Janskerk

Bij de Sint-Jansgemeente organiseert ze een Bijbelkring en heeft daar veel contacten. “Het is een belangrijk onderdeel uit mijn leven. Ook de Sint-Janskerk zelf is fantastisch, je raakt niet uitgekeken. Alleen al daar zitten, is geweldig. Ik haal daar veel rust en inspiratie uit.”

Heleen Verkade-de Heer

Nr. 9 op de kieslijst van het CDA Gouda - gemeenteraadsverkiezingen 2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.