18 mei 2021

Blij met extra camera's Andreasplein en wapeninleveractie

Deze hele raadsperiode heeft het CDA constant aandacht gevraagd voor veiligheid. Onze inwoners moeten zich thuis en geborgen voelen in hun directe omgeving. Een hoge beleving van veiligheid draagt bij aan sociale samenhang en het welzijn van de inwoners van onze gemeente. Het CDA is daarom blij met twee hele concrete maatregelen die hieraan zullen bijdragen.

Extra camera’s Andreasplein.
Zo komen er extra camera’s op en rond het Andreasplein. CDA-woordvoerder veiligheid Dick Oudwater vroeg hier in januari al naar vanwege toenemende overlast en schade door hangjongeren, vooral in de avonduren. Dick: “Goed dat de burgemeester hiertoe heeft besloten. Het kan niet zo zijn dat bewoners hier met angst en beven wonen. We snappen dat er door de coronacrisis voor jongeren minder te doen is, maar laten we het een beetje leuk houden met elkaar.” De camera’s komen op de hoek van de Voorstraat en de Princestraat, op de hoek van de Princestraat en het Andreasplein en op de hoek Zuidstraat/Andreasplein. In eerste instantie voor twee jaar. Hierna volgt een evaluatie.

Laten we het een beetje leuk houden met elkaar.

Wapeninleveractie
Ook werd bekend dat de politie een wapeninleveractie houdt. In maart 2020 vroeg het CDA hier al naar. Het CDA had zelfs al een motie klaar waarin we oproepen om straffeloos (steek)wapens en munitie in te leveren. Door de toen net uitgebroken coronacrisis werd dit uitgesteld. Dick Oudwater: “Goed dat de actie nu doorgaat. Regelmatig lezen we over steekincidenten door jongeren. Laten we vooral niet denken dat dit alleen een trend is in de grote steden; ook in Katwijk is er inmiddels een geval bekend. Laten we het zekere voor het onzekere nemen en nu in actie komen. Ook om bewustwording bij jongeren en hun ouders te stimuleren. Het bezit van illegale (steek)wapens is absoluut onacceptabel.”

Tussen 17 en 22 mei kunnen burgers (minder- en meerderjarigen) hun wapens (zoals steek-, slag- en stootwapens) inleveren bij alle politiebureaus. Voor vuurwapens en munitie geldt een andere werkwijze. Dit kan namelijk niet anoniem en die moeten worden opgehaald. Burgers kunnen hiervoor een afspraak maken door te bellen naar 0900-8844.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.